Manifestări academice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Manifestări academice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În zilele de 16 și 17 octombrie 2023, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit evenimente academice de nivel internațional.

Primul eveniment a constat într-o conferință organizată în cadrul Școlii Doctorale Interdisciplinare a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domeniul Teologie, prilejuită de prezența Pr. Prof. Univ. Dr. Daniele Cogoni, de la Facultatea Pontificală Laterană din Roma, Italia.

În deschiderea manifestării academice Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a salutat prezența Înaltpreasfinției Sale, a oaspetelui din Italia, a cadrelor didactice și a studenților. De asemenea, Părintele decan a mulțumit ÎPS Timotei pentru binecuvântare. Mulțumiri speciale au fost adresate Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și colaboratorilor de la Centrul eparhial care au mijlocit prezența Părintelui profesor Cogoni la Arad.  Preacucernicia sa a evidențiat coordonatele prezente și viitoare în derularea proiectelor extracurriculare, prin invitarea unor profesori și cercetători din Europa și din lume, pentru a oferi studenților, masteranzilor și doctoranzilor o perspectivă mai largă asupra temelor teologice.

Pr. Prof. Univ. Dr. Daniele Cogoni a mulțumit pentru invitație și găzduire, prezentând auditorului conferința cu tema: Eclesiologia trinitară a lui Dumitru Stăniloae în comparație cu cea a lui Jean Marie Tillard. Valoarea sa pentru dialogul ecumenic. Coordonatele atinse în prezentare au vizat următoarele idei: 1. Sensibilitatea ecumenică la Dumitru Stăniloae și Dumitru Veștemean; 2. De la o dogmatică abstractă la o dogmatică vie în stilul Părinților Bisericii; 3. Orientarea lui Stăniloae spre o teologie patristică existențială și ecumenică; 4. Angajamentul ecumenic al lui Stăniloae față de mișcarea ecumenică; 5. „Sobornicitatea deschisă” la Dumitru Stăniloae; 6. Ecleziologia comuniunii la Dumitru Stăniloae și la Jean-Marie Roger Tillard. La finalul acesteia, a urmat o sesiune de dezbateri, profesorul Cogoni răspunzând întrebărilor venite din partea auditorului.

Arhiepiscopul Timotei a felicitat organizatorii și pe participanți pentru realizarea acestui eveniment, reiterând importanța deschiderii ecumenice în cercetarea teologică, ca suport pentru viitorul dialogului între Biserici.

Acestei conferințe i s-au alăturat două proiecte extracurriculare ale Universității.

Primul, intitulat: Semnificația stranei bisericești astăzi. Aspecte pastorale și muzicologice, a fost destinat programelor de licență și masterat. În cadrul acestuia au fost prezentate două referate susținute de cadre didactice ale Facultății de Teologie din Arad. Astfel, Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu a dezvoltat tema: Imnografia liturgică și formele ei în Biserica Ortodoxă. Semnificații teologice și duhovnicești. I-a urmat Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, care a prezentat tema: Muzica bisericească locală de tradiție bizantină – izvoare, particularități, perspective.

Al doilea proiect, intitulat: Importanța imnografiei în transmiterea și experiența credinței Bisericii, a fost destinat programului de studii doctorale. Aici au prezentat referate alte două cadre didactice ale Facultății. Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan a propus tema: Importanța imnelor liturgice în transmiterea dogmelor Bisericii. Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a susținut referatul cu tema: Structura scripturistică și dogmatică a imnelor liturgice.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu