Curs de Spiritualitate siriacă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Curs de Spiritualitate siriacă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Cu binecuvântarea ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu încuviințarea Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Părintele Agapie Corbu, Starețul Schitului „Buna Vestire” Almaș, va susține un curs de spiritualitate siriacă, pe parcursul semestrului I din anul universitar 2023-2024.

Cursul a debutat marți, 2 octombrie 2023, în Aula Facultății de Teologie și a reunit profesori de teologie, traducători, filologi, studenți de la cele trei nivele de studiu (licență, master și doctorat), precum și credincioși doritori să ia contact cu părinții sirieni, cu mentalitatea și duhul acestora.

În prima parte a cursului Părintele Agapie își propune să ofere cursanților o inițiere în citirea Sfântului Isaac, mai precis, o explicație a terminologiei sale ascetice, ceea ce va permite cititorului o mai mare apropiere de scrierile Cuviosului Isaac Sirul, dar și o pătrundere și o înțelegere a acestora.

Sfântul Isaac Sirul este cel mai reprezentativ Părinte siriac, dar și cel mai profund în ceea ce privește exprimarea teologică și redarea unor teme duhovnicești de interes major în literatura filocalică.

Părintele Agapie Corbu este unul dintre cei mai avizați traducători ai scrierilor Sfântului Isaac, un cunoscător de mare rafinament al limbii și spiritualității siriace, dar și un teolog în linia tradiției neopatristice.

Cursul propus de Facultatea de Teologie din Arad se vrea ca o deschidere a teologiei și spiritualității ortodoxe spre „cetate” și spre lumea intelectualilor. De aceea cursul este deschis tuturor doritorilor de cunoaștere duhovnicească și teologică, tuturor celor care vor să descopere comorile Ortodoxiei.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang