Examen pentru obținerea Abilitării la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Examen pentru obținerea Abilitării la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În ziua de 9 noiembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul, a avut loc susținerea tezei de abilitare, în domeniul Teologie, specializarea Teologie Liturgică, propusă de Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcaşiu, cadru didactic titular la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Alături de ierarhi au fost prezenți și membrii comisiei: Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Sava (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Pr. Prof. Univ. Dr. Marian Vâlciu (Universitatea „Valahia” din Târgoviște), cadre didactice și studenți ai Facultății arădene.

În deschidere, conducerea Facultății a salutat prezența ierarhilor și a comisiei desemnate, evidențiind bucuria momentului, ca împlinire atât pentru Școala Doctorală Interdisciplinară a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cât și pentru Părintele Lucian Farcaşiu. A fost descris, în câteva cuvinte apreciative, parcursul didactic-academic al Părintelui profesor Lucian Farcașiu, subliniindu-se implicarea sa atât în domeniul cercetării liturgice, cât și în celelalte activități desfășurate în Facultatea din Arad, fiind mult apreciat de către studenți și Părinții profesori.

Apoi, candidatul și-a prezentat teza de abilitare intitulată: Experiența lui Dumnezeu în cultul Bisericii. Semnificații istorice si interpretativ-teologice ale textelor liturgice, propunând o abordare analitică și interpretativă asupra cultului Bisericii Ortodoxe. Astfel, coordonatele observabile în opera editată de sfinția sa privesc următoarele direcții: I. Contribuții privind cultul Bisericii Ortodoxe. Perspective istorice și teologice; II. Contribuții privind interpretarea teologică a textelor liturgice; III. Contribuții privind semnificațiile experimental-practice ale cultului Bisericii; metode interpretative în viețile și opera unor teologi actuali. În completarea temelor amintite, Părintele profesor a evocat câteva direcții de cercetare viitoare.

Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian a mulțumit membrilor comisiei pentru prezență. În același spirit, ierarhul a felicitat pe Părintele profesor Lucian pentru contribuția importantă pe care o are în activitatea didactică și de cercetare desfășurată în Facultatea de Teologie din Arad, precum și la dezvoltarea cultului, întrucât sfinția sa este implicat și în demersul de canonizare a Părintelui martir Ilarion Felea.

Membrii comisiei au evocat, la unison, bucuria evenimentului, acesta fiind receptat ca un plus de valoare atât pentru cercetarea în domeniul Teologiei Liturgice, cât și pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, apreciindu-se contribuția științifică probată de Părintele profesor Lucian Farcașiu, deschizând o direcție de aprofundare în dezvoltarea bogatei teologii a imnografiei bisericești, fapt pentru care Comisia propune conferirea titlului de „profesor abilitat”.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu