Ziua internațională a Filosofiei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

      Comments Off on Ziua internațională a Filosofiei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a organizat vineri, 17 noiembrie 2023, în clădirea Rectoratului UAV, Bd. Revoluției nr. 77, o manifestare culturală cu prilejul „Zilei internaționale a Filosofiei”. În luna noiembrie, la nivel mondial, se sărbătorește Filosofia. Inițiativa aparține UNESCO care a propus în anul 2002 sărbătorirea acestei zile pentru a reaminti tuturor importanța acestei componente a culturii universale.

La deschiderea festivă au participat Prof. Univ. Dr. Alexandru Popa, Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Conf. Univ. Dr. Alina Pădurean, Decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru, Directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, precum și alți invitați.

După acest moment a avut loc conferința festivă intitulată „Cum ne învață să gândim Filosofia?”, susținută de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Clitan, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

După o sesiune de întrebări și răspunsuri, dialogul filosofic a fost continuat de studenții de la Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” și Facultatea de Științe Umaniste și Sociale în cadrul Simpozionul studențesc „Filosofia și viața umană.

Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost reprezentată de studenții: Blaj Alexandru Laurențiu („Influența platonică în lucrarea Despre principii a lui Origen”), Pașca Valentin Cristian („Timpul subiectiv în viziunea Fericitului Augustin), Văleanu Paul („Cultura greacă și educația creștină în gândirea Sfântului Vasile cel Mare”),  Popa Andri Voicu („Logosul în gândirea filosofilor greci și în gândirea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful. O prezentare comparativă”), coordonați de Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru și Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang