Simpozion internaţional al dogmatiştilor ortodocşi în Cipru

      Comments Off on Simpozion internaţional al dogmatiştilor ortodocşi în Cipru

În perioada 5‑7 martie 2024, în localitatea Paralimni din Cipru a avut loc Simpozionul internaţional „Fiinţa umană după chipul lui Dumnezeu” (The Human Being in The Image of God), informează Orthodoxia News Agency. A fost cel de‑al şaptelea eveniment academic organizat de Asociaţia Internaţională a Dogmatiştilor Ortodocşi (IAODT), cu participarea a aproximativ treizeci de profesori şi cercetători din Grecia, România, Liban, Statele Unite ale Americii.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de 14 profesori care au susţinut comunicări în format fizic sau online, ne‑a transmis Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu, secretar al IAODT: ÎPS Prof. Univ. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei (Universitatea din Craiova); Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu (Universitatea din București); Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad); Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Moșoiu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu); Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad) – vicepreședinte al IAODT; Dumitru Megheșan (Universitatea din Oradea); Conf. Univ. Dr. Ion Croitoru (Universitatea din Târgoviște); Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Burlacu (Universitatea din București); Pr. Lect. Univ. Dr. Aurel Mihai (Universitatea din București); Protos. Lect. Univ. Dr. Natanael Neacșu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); Pr. Lect. Univ. Dr. Lucian Bot (Universitatea din Craiova); Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad); Pr. Asist. Univ. Dr. Sorin‑Grigore Vulcănescu (Universitatea din Craiova); Dr. Alexandru Mălureanu (Universitatea din București).

„Evenimentul academic a fost deschis marți, 5 martie, cu o slujbă de mulțumire săvârşită în Capela „Sfânta Ana”, urmată de mesajul Preafericitului Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, rostit de Preasfințitul Părinte Grigorie, Episcopul Mesaoriei. În mesajul adresat, Arhiepiscopul Ciprului, vorbind despre teologia dogmatică a Bisericii, a subliniat că doctrina credinței servește drept călăuză care îi conduce pe credincioși la practica corectă și, prin extensie, la mântuire. Tema simpozionului despre chipul lui Dumnezeu în om este una dintre doctrinele fundamentale ale credinței noastre. Tratamentul pastoral adecvat al omului modern reprezintă cea mai mare provocare pentru teologia ortodoxă de astăzi, care trebuie să ia în considerare în practica pastorală ființa umană într‑un context postmodern, evitând totodată capcanele secularizării. De asemenea, Preafericitul Părinte Gheorghe a adresat urări de succes și un cuvânt de binecuvântare pentru reuşita simpozionului”, ne‑a transmis Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu.

„La încheierea mandatului Părintelui profesor Ioan Tulcan, funcția de vicepreședinte a fost obținută de Prof. Marina Kolovopoulou în urma voturilor exprimate de membrii Adunării Generale. Amintim faptul că, de la înființarea sa la Arad în 2007, la inițiativa și cu eforturile sârguincioase ale Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan și ale Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Asociația Internațională a Dogmatiștilor Ortodocși promovează cercetarea în Teologia Dogmatică la nivel internațional în spiritul Sfintei Tradiții așa cum se exprimă în Sfânta Scriptură, în hotărârile Sinoadelor Ecumenice, în scrierile Sfinților Părinți și în viața liturgică a Bisericii. Asociația reunește profesori și specialiști în Teologie Dogmatică de la prestigioase universități și centre de cercetare din Bulgaria, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Liban, România, Rusia, Serbia, Macedonia de Nord, Elveția, Marea Britanie și SUA”, notează Pr. Filip Albu.

Mulțumind părinţilor profesori Ioan Tulcan, Cristinel Ioja și Filip Albu, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, pentru eforturile depuse în întemeierea și susținerea asociației, Pr. Prof. Univ. Dr. Porphyrios Georgi, președintele IAODT, a propus o completare la statutul asociației, care să creeze funcția de președinte de onoare pentru Părintele profesor Ioan Tulcan.

„Tema acestui simpozion, Fiinţa umană după chipul lui Dumnezeu, a abordat un subiect de maximă actualitate. Dacă ne gândim că suntem într‑un context al dezbaterilor despre identitatea de gen şi provocările inteligenţei artificiale, observăm că în cadrul lucrărilor a fost subliniată valoarea persoanei umane care se întemeiază, potrivit Sfintei Scripturi şi gândirii Sfinţilor Părinţi, pe existenţa chipului divin şi pe responsabilitatea oamenilor de a ridica, prin harul lui Dumnezeu, chipul la asemănarea cu Creatorul prin virtuţi. Acest proces ontologic şi moral se desfăşoară doar în Biserică, prin Sfintele Taine şi prin efortul personal de cultivare a virtuţilor, prin întrajutorarea frăţească pe care se sprijină comuniunea dintre cei ce cred şi Îl mărturisesc pe Hristos Cel înviat. Teologii care provin din ţări ortodoxe din Europa, dar şi din SUA sau din Orientul Apropiat au prezentat referate centrate pe teologia chipului divin, care reprezintă cheia antropologiei ortodoxe. Pe de altă parte, antropologia ortodoxă este inseparabilă de hristologie, care reprezintă tocmai temeiul ei şi orizontul în care ea se desfăşoară, pentru că ceea ce Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, a realizat prin unirea ipostatică – adică înnoirea, restaurarea, îndumnezeirea firii umane – acelaşi lucru se continuă sau se extinde în Biserică la cei credincioşi prin puterea harului Duhului Sfânt şi asigură realizarea împlinirii vocaţiei umane, aceea de a câştiga asemănarea cu Dumnezeu”, ne‑a declarat Părintele profesor Ştefan Buchiu.

Secretarul IAODT a amintit şi câteva aspecte organizatorice aprobate în sesiunea finală a simpozionului, din 7 martie 2024. Au fost validaţi şase noi membri: Arhim. Dr. Amfilochios Miltos (Grecia), Dr. Theofilos Abatzidis (Grecia), Dr. Ioannis Kaminis (Bulgaria), Dr. Ilche ​​Micevski‑Ignat (Macedonia de Nord), Dr. Nikolaos Papanthoniou (Cipru), Dr. Sorin Vulcănescu (România). De asemenea, s‑au stabilit tema, data şi locul următoarei întâlniri: „Având în vedere faptul că anul viitor se vor împlini 170 de ani de la întrunirea Sinodului I Ecumenic, a fost acceptată tema: «Crezul ca lecție de credință». Această manifestare academică se va desfășura în cursul lunii mai a anului 2025 la Mănăstirea Penteli din Grecia”, anunţă Părintele Filip Albu.

La încheierea lucrărilor a fost supus discuţiilor şi aprobării documentul final al celui de‑al şaptelea simpozion al Asociaţiei Internaţionale a Dogmatiştilor Ortodocşi, cu tema: „Fiinţa umană după chipul lui Dumnezeu”.

Arhid. Alexandru Briciu

https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/revista-presei/simpozion-international-al-dogmatistilor-ortodocsi-in-cipru-188068.html