Cea de-a XVI-a sesiune de Dialog Teologic dintre Biserica Ortodoxă Română (BOR) și Biserica Evanghelică din Germania (EKD)

      Comments Off on Cea de-a XVI-a sesiune de Dialog Teologic dintre Biserica Ortodoxă Română (BOR) și Biserica Evanghelică din Germania (EKD)

În zilele de 19-23 februarie 2024 a avut loc la Eisenach – Germania (localitatea de naștere a lui Johann Sebastian Bach) cea de-a XVI-a sesiune de dialog teologic dintre BOR și EKD. Acest dialog teologic a împlinit în acest an 45 de ani de la inițierea lui, în anul 1979, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh de atunci al Bisericii noastre Dr. Justin Moisescu.

La acest dialog teologic au fost implicați teologii de frunte ai Bisericii noastre, dintre care amintim pe preoții profesori:  Dumitru Stăniloae, Dumitru Popescu, Dumitru Radu, Ilie Moldovan, Ioan I. Ică, Viorel Ioniță, Daniel Benga, Ioan Caraza ș.a.

Această sesiune de dialog teologic a angajat cele două comisii de dialog teologic, din partea Bisericii Ortodoxe Române și Biserica Evanghelică din Germania. Delegația Bisericii noastre a avut binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din care au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, președintele delegației Bisericii noastre (Nürnberg), respectiv membrii: Preasfințitul Părinte episcop-vicar Sofian Brașoveanul (München), precum și preoții profesori:  Viorel Ioniță (Geneva-București), Daniel Benga (București-München), Stelian Tofană (Cluj-Napoca), Constantin Pătuleanu (București), Ioan Moga (Viena), Cosmin Pricop (București) și Ioan Tulcan (Arad).

Tema acestei sesiuni de dialog teologic a fost: Cateheza și pastorația tinerilor ca misiune ecumenică de viitor. Pe marginea acestei teme au fost susținute mai multe referate de către membrii celor două delegații teologice aflate în dialog. Tema pe care am susținut-o cu acest prilej a fost: Câștigarea tinerilor pentru credința creștină și pentru Biserică. La fiecare prezentare a referatelor au urmat discuții, care au încercat să răspundă la unele întrebări, ce se pun în legătură cu preocuparea Bisericii pentru transmiterea credinței creștine noilor generații. Accentul discuțiilor a fost schimbul de experiențe de succes cu privire la educația religioasă în contexte în schimbare. Contextele sociale care nu sunt ostile practicilor religioase, dar în care participarea la practicile religioase este o opțiune printre altele, permit o varietate de manifestare a credinței creștine. S-a evidențiat și faptul, că în procesul transmiterii credinței creștine noilor generații, se impune din partea Bisericii o adecvare a metodelor de transmitere a etosului creștin în corespondență cu căutările și nevoile stringente ale omului de astăzi. Aceasta înseamnă, că bogăția tezaurului de credință creștin și ortodox trebuie făcut mereu accesibilă, din punct de vedere metodologic și duhovnicesc pentru fiecare tânăr, dar, în egală măsură și pentru adulți.

Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan