Conferința semestrială de primăvară a preoților Protopopiatului Ortodox Român Arad integrată în Bicentenarul Teologiei arădene

      Comments Off on Conferința semestrială de primăvară a preoților Protopopiatului Ortodox Român Arad integrată în Bicentenarul Teologiei arădene

În ziua de 15 martie 2022 a avut loc conferința  a preoților din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Român Arad. Aceasta a debutat cu slujba de Tedeum, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, fiind săvârșită de către Preasfințitul Părinte Episcop vicar dr. Emilian Crișanul.

Lucrările conferinței s-au desfășurat în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Părintele Protopop Flavius Petcuț a mulțumit ierarhilor și părinților pentru prezență, evocând bucuria sărbătoririi Bicentenarului Teologiei Arădene și la acest eveniment.

Invitat la cuvânt, părintele decan, profesorul Cristinel Ioja, a adresat un cuvânt plin de entuziasm, despre Facultatea de Teologie arădeană, ca parte a Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În acest sens, sfinția sa a răspuns la trei întrebări: Care este moștenirea teologic-culturală a învățământului arădean?; Cum ne-a găsit bicentenarul?; De ce este importantă Facultatea de Teologie din Arad? Răspunzând la acestea, părintele decan a accentuat importanța moștenirii teologice arădene, prin pleiada de mari ierarhi și profesori care au slujit învățământul arădean, revitalizată după evenimentele din 1989, prin grija ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu și implicarea unui corp de preoți școliți în străinătate. Pe acest fundament suntem astăzi la acest eveniment aniversar, cu împliniri frumoase, însuflețiți și de ajutorul PS Episcop Emilian Crișanul, putând afirma acum faptul că: „Facultatea de Teologie Ortodoxă sintetizează la cel mai înalt nivel întreaga tradiție arădeană, fiind singura Facultate din Mitropolia Banatului. Aici este locul de formare a celor care slujesc și vor sluji altarele bisericilor Arhiepiscopiei. Aici este locul în care poate fi găsită o expertiză teologică la diversele provocări ale lumii. Din această perspectivă, relația dintre Facultate și parohii este esențială. Dacă Facultatea e puternică, parohiile vor fi puternice!”

Invitat la cuvânt, Părintele Vlad-Sergiu Sandu, de la parohia Firiteaz, a prezentat o disertație intitulată Familia creștină, între ideal și criză. Rugăciunea – factor de unitate și pace între soți.

Sintetizând o bibliografie bogată, sfinția sa a evocat, cu date statistice, o stare îngrijorătoare a vieții familiale în societatea contemporană, stare amplificată și de contextul influenței rețelelor de socializare. La acestea, preoțimea trebuie să răspundă prin modelul vieții familiale proprii, prin responsabilitate pastorală, implicare și dăruire, la care se adaugă rugăciunea pentru familiile încredințate spre păstorire.

Prezent la eveniment, domnul dr. Doru Sinaci, Subprefectul Județului Arad, a invitat pe preoți la sprijinirea acțiunii de recuperare a memoriei înaintașilor, prin identificarea și protejarea mormintelor acestor personalități arădene, ce se doresc a fi păstrate, cunoscute și amenajate prin implicarea autorităților județene.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a subliniat, în cuvântul său, câteva aspecte pastorale și regulamentare privitoare la criza actuală a familiei. Astfel că, preoții sunt îndatorați să se implice în pastorația familiilor, prin vizite și povățuire duhovnicească, tocmai pentru a preîntâmpina astfel de crize. În aceeași linie, ÎPS Sa a evidențiat și necesitatea catehizării tinerilor, ca îmbogățire a educației religioase primite în școală.

Părintele vicar administrativ, Gheorghe Gligor, a făcut câteva precizări practice privitoare la recensământul populației, preoții fiind îndrumați să anunțe credincioșii despre această acțiune națională. O altă problemă ridicată se referă la organizarea ajutorării sinistraților din Ucraina.

În încheiere, părintele protopop a făcut câteva comunicări administrative.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu