Concertul aniversar al corurilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de Teologie în Universitate (1991-2016)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei, apusul zilei de 30 octombrie 2016, a fost marcat într-un cadru festiv, cu totul special, de ostenitorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, printr-un concert aniversar, desfăşurat în Sala Ferdinand al Primăriei Municipiului Arad, începând cu orele 18.00, al celor două coruri ale instituţiei de teologie arădene, corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, dirijat de Părintele Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean şi corul mixt „Maxim Mărturisitorul”, dirijat de Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.

Aniversăm în aceste zile, 25 de ani de împliniri, de formare duhovnicească, ecclesial-intelectuală şi ştiinţifică, o adevărată călătorie interioară spre cunoaştere, spre afirmarea şi aprofundarea propriei identităţi spirituale. Aniversăm în aceste zile şi pe cei ce trudesc sau slujesc acest ideal al cunoaşterii, pe dascălii şi pe toţi ostenitorii acestei instituţii de învăţământ şi-i omagiem şi pe cei care au trudit şi ostenit la acelaşi ideal, dar care astăzi nu mai sunt printre noi. Ne gândim cu bucurie şi la generaţiile de tineri care au absolvit cursurile acestei facultăţi şi care astăzi, unii dintre ei activează în mediul ecclesial, devenind slujitori ai Sfintelor Altare, alţii pe tărâmul educaţiei religioase şi nu numai, iar alţii în planul asistenţei sociale, devenind slujitori ai aproapelui lor, alţii fiind pur şi simplu „teologi”, în înţelesul cel mai profund al cuvântului (teolog = cel ce vorbeşte cu Dumnezeu).

Concertul a debutat cu un cuvânt de retrospecţie pentru ceea ce a însemnat istoria acestei instituţii academice de prestigiu, dar şi cu un mesaj de perspectivă a Facultăţii arădene, exprimat de Părintele decan Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, în numele instituţiei pe care o conduce. „ARADUL, cetatea de pe Mureş, nu este străin de parcursul istoric al învăţământului teologic românesc. Dimpotrivă, a contribuit dinamic la geneza şi dezvoltarea lui prin personalităţi teologice de excepţie, a căror experienţă a stat la baza formării unor generaţii de teologi care au marcat teologia românească a secolului al XX-lea. Această tradiție caută să o actualizeze acum Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. Astfel, această instituție academică reprezintă expresia Tradiţiei în actualitate, identitatea idealurilor teologic-culturale şi social-naţionale ale arădenilor şi una din veritabilele surse ale istoriei locale, fiind permanent sprijinită în anii post revoluționari, inspirată și întărită prin purtarea de grijă a ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu, a dascălilor, ostenitorilor și absolvenților acestei vetre de cultură teologică. Tocmai de aceea Memoria teologică a Aradului trebuie restaurată, reconfirmată şi permanent actualizată”.

Prezentatorul acestei festivităţi a fost Părintele Daniel Dumitru, de la Parohia Chişineu-Criş I, şi absolvent al Facultăţii noastre, care a moderat acest eveniment, introducând în scenă cele două coruri, după următorul program:

Corul bărbătesc:

  • Rugăciune – Teodor-Teodorescu Iaşi
  • Doamne, buzele mele – Gavriil Musicescu;
  • Graiurile mele – Alexandru Delcea – solo: Pr. Sergiu Sandu
  • Mare eşti Doamne – Iulian Cârstoiu
  • Corul robilor evrei – opera Nabuco – Giussepe Verdi
  • Sârba-n căruţă – Gheorghe Danga
  • Ana lugojana – Ion Vidu

Corul mixt:

  • Tropar – Sf. Maxim Mărturisitorul – gl.VIII;
  • Heruvic – podobie gl. I
  • Ostenit-am – Pr. Ioan Şerb
  • Ochiul inimii mele – Augustin Bena
  • De Tine Doamne – Nicolae Lungu – solist: soprana Mihaela Mladin Işpan
  • Spre Tine Doamne – Mircea Emandi
  • La fântână – Augustin Bena

La finalul concertului, ÎPS dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, ca o încununare a evenimentului dedicat Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad: „Participăm cu bucurie la acest eveniment festiv, ca mesageri ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmițând și din partea noastră binecuvântarea Preasfintei Treimi, pentru toți profesorii, ostenitorii, studenții și absolvenții acestei școli teologice de prestigiu. Momentul acesta ne dă prilejul să arătăm unitatea și forța credinței noastre, deoarece sunt prezente aici oficialitățile locale, reprezentanții de vârf ai celor două Universități arădene și mulți prieteni ai Facultății de Teologie, toți și toate evocând acum rolul important al tinerilor în viața Bisericii și a societății. Împlinim astfel chemarea Sfântului Sinod al Bisericii noastre care a închinat anul acesta tocmai educației tinerilor. Așadar, această instituție academică a renăscut și a crescut permanent, prin tinerii ei studenți și absolvenți care ne fac cinste azi, arătându-ne valoarea ei, prin înălțimea academică a dascălilor ei trecuți și prezenți. Toate ne dau bune nădejdi pentru un viitor luminos al Facultății de Teologie din Arad”.

image104 image105 image106 image107 image108

Protos. dr. Iustin Popovici – consilier eparhial