Manifestările academice dedicate împlinirii celor 230 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox de la Sibiu au fost marcate, săptămâna trecută (16-20.05.2016), prin ample manifestări organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga”.
În virtutea istoricelor legături dintre cele două centre eparhiale și academice, de la Arad și Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad a fost reprezentată la aceste manifestări, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, prin însuși Decanul instituției, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja și prin Pr. Lect. Dr. Filip Albu.
Aceștia au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană, de față fiind ierarhi, oficialități și alți invitați din țară și străinătate. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au oficiat un parastas pentru toți profesorii de Teologie de la Sibiu care au trecut la Domnul.
În Aula “Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie s-au deschis manifestările propriu-zise, adresântu-se cuvinte de felicitare și de apreciere pentru această îndelungată și rodnică existență a vrednicei școli teologice Sibiene. În acest context, în dialogul cu Părintele decan al Facultății de Teologie din Sibiu, Pr. Prof. Nicolae Chifăr, Pr. Prof. Cristinel Ioja a adus salutul și bucuria colegilor din Arad, pentru părinții profesori și studenții Facultății de Teologie din Sibiu, pentru acest frumos moment aniversar, reiterându-se dorința de păstrare și fructificare a bunelor relații între cele două instituții academice.
Cu acest prilej, Pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a vorbit despre cele mai importante momente din viața învățământului teologic ortodox de la Sibiu, fiind lansate două volume “230 de învățământ teologic ortodox la Sibiu” al părintelui Păcurariu, reeditat recent la Editura “Andreiana”, precum și un frumos album fotografic și documentar “Vocație și dăinuire. Învățământ teologic ortodox la Sibiu, 230 de ani de istorie <<în chipuri și icoane>>”.
Manifestările au continuat cu prelegerea festivă a arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., intitulată “Relevanța învățământului teologic pentru lumea contemporană”, printre altele, sfinția sa evocând și rolul personalităților arădene în constituirea și emanciparea învățământului teologic din Ardeal.
Pr. Lect. Univ. dr. Filip Albu