Prezența Facultății de Teologie din Arad la Colegiul Decanilor de la Sibiu

În zilele de 17 și 18 mai 2016, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc sesiunea ordinară a Colegiului Decanilor din Patriarhia Română, lucrările fiind prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la acest eveniment au participat, din partea Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Decanul instituției, Pr. Prof. dr. Cristinel Ioja, precum și Pr. Lect. dr. Filip Albu, din partea Departamentului de Discipline Teologice.

În cadrul acestei întâlniri au fost abordate mai multe probleme: Stadiul realizării manualelor pentru învățământul teologic ortodox universitar; realizarea unui regulament unitar pentru Școlile Doctorale;pregătirea celui de-al VII-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, eveniment ce va avea loc în perioada 10-11 octombrie 2016, la Alba Iulia; demersurile efectuate de facultățile de teologie în vederea dezvoltăriiîn centrele de cercetare existente, a unor axe prioritare cu privire la susținerea disciplinei Religie; prezentarea soluțiilor identificate privind condiționarea de către ARACIS a păstrării denumirii specializării „Teologie didactică”, de introducerea în planul de învățământ a nivelului I al modului psiho-pedagogic, plecându-se de la relația instituțională Universitate-Facultate-Departament pentru Pregătirea Personalului Didactic; promovarea și consolidarea statutului specializării „Artă Sacră”.

La această întrunire, părintele decan, Pr. Prof. Cristinel Ioja, a reliefat efortul constant demonstrat de Facultatea de Teologie din Arad, de a sluji Bisericii, prin profesorii și studenții ei, înscriindu-se pe linia înaintașilor. De asemenea, au fost evidențiate și eforturile continue pentru corelarea cu exigențele academice impuse atât în plan bisericesc cât și în cel universitar, prin legile și regulamentele adoptate.

Pr. Prof. Viorel Ioniță, Consilier Patriarhal Onorific, a reiterat dorința Părintelui Patriarh Daniel pentru finalizarea manualelor destinate mediului universitar, evidențiind și felicitând contribuția părinților profesori la acest proiect, în care sunt implicate activ și câteva cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Arad.

col. dec sibiu

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu

Leave a Reply

Your email address will not be published.