Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în seara zilei de 7.05.2025, începând cu orele 18.00, a avut loc la Sala Marii Uniri din Arad o conferinţă teologică şi duhovnicească cu titlul „Morala creştină între ispita moralismului şi vieţuirea în adevăr”, susţinută de Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, avându-l alături pe Protos. Lect. Univ. Dr. Agapie Corbu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
Evenimentul, moderat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad, a fost organizat de către instituţia de învăţământ teologic arădeană menţionată, în conlucrare cu Asociaţia Suflet Tânăr Arădean, aceasta din urmă având ca obiectiv sensibilizarea tinerilor faţă de viaţa Bisericii prin activităţi religioase, culturale, sportive şi recreative dedicate acestora.
Manifestarea s-a bucurat de o asistenţă numeroasă alcătuită din cadre didactice, în frunte cu Părintele Decan Cristinel Ioja, preoţi, monahi şi credincioşi mireni şi tineri interesaţi de răspunsurile pe care Teologia Ortodoxă le oferă problemelor vieţii contemporane.
La începutul programului, după cântarea troparului Sfintelor Paşti, moderatorul l-a prezentat publicului pe Părintele Constantin Coman, menţionând câteva aspecte din bogata sa activitate academică, pastorală şi misionară.
În expunerea sa, Părintele Profesor a atras atenţia asupra pericolului degenerării moralei în „moralism” înţelegând prin acest termen absolutizarea comportamentului moral şi înţelegerea mântuirii ca o consecinţă a faptelor bune, în dezinteres faţă de înnoirea ontologică a omului. Plecând de la învăţăturile evanghelice ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi exemplificând cu întâmplări din vieţile Sfinţilor dar şi din propria sa experienţă pastorală, Părintele Constantin Coman a vorbit despre tendinţa omului de a se îndreptăţi pe sine şi de a capitaliza actele morale pentru edificarea unei imagini proprii cât mai bune în faţa celorlaţi oameni. Această autoevaluare pozitivă care conduce la autosuficienţă, autosatisfacere şi autonomizare faţă de Dumnezeu stinge comuniunea şi este tocmai opusul pocăinţei care deschide inima pentru harul dumnezeiesc. Faptele creştinului nu au menirea de a proba conformitatea cu un anume cod moral, ci ele trebuie să fie o expresie a ascultării, cinstirii şi iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Iubirea este criteriul ultim al autenticităţii vieţuirii creştine.
În continuare, Părintele Profesor Constantin Coman a prezentat o lucrare de referinţă a teologului grec Georgios Mandzaridis intitulată Morala Creştină şi publicată în anul 2024 la Editura Bizantină din Bucureşti. Potrivit vorbitorului, autorul acestei cărţi, ucenic al unor mari duhovnici din Sfântul Munte Athos, a adus în sfera Moralei o contribuţie asemănătoare cu cea a Părintelui Dumitru Stăniloae în domeniul Dogmaticii, întemeindu-şi teologhisirea pe Evanghelie, viaţa Bisericii şi mărturisirea celor ce au trăit cu Dumnezeu. Astfel, cartea profesorului grec se constituie într-un veritabil ghid în faţa provocărilor vieţii şi a tentaţiei deformante a moralismului.
În a treia parte a evenimentului, părintele moderator l-a prezentat pe Protos. Dr. Agapie Corbu, monah cărturar cu o vastă experienţă duhovnicească, şi a adresat celor doi invitaţi întrebări venite din partea publicului legate de tema expusă dar şi de alte probleme şi căutări ale tinerilor creştini.
Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Murg