Abilitarea unui nou conducător de doctorat în domeniul Teologiei, Protos. Dr. Agapie Corbu

      Comments Off on Abilitarea unui nou conducător de doctorat în domeniul Teologiei, Protos. Dr. Agapie Corbu

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a fost gazda unui eveniment academic deosebit. În dimineața zilei de 7 mai 2025, Protos. Dr. Agapie Corbu, cercetător științific grad III, Centrul de Cercetare Interdisciplinară al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și directorul Centrului de studii filocalice „Sfântul Isaac Sirul” din cadrul Facultății de Teologie, a susținut teza de abilitare în cadrul Școlii Doctorale Interdisciplinare a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, domeniul Teologie.

La acest eveniment au luat parte, pe lângă membrii comisiei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, părinți consilieri de la Centrul eparhial, părinți profesori ai Facultății de Teologie și studenți teologi.

Comisia a fost alcătuită din profesori de specialitate de la facultățile de teologie din țară după cum urmează: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, conducător de doctorat al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Coman – Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, conducător de doctorat al Universității din București; Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă  – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, conducător de doctorat al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Popa – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” din Oradea, conducător de doctorat al Universității din Oradea.

S-au urmat procedurile legale care se îndeplinesc cu acest prilej. Cuvântul de deschidere a aparținut Părintelui decan care a salutat prezența membrilor comisiei și a celor prezenți în sală, evidențiind faptul că Școala doctorală a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad se îmbogățește prin primirea în rândurile ei a unui nou conducător de doctorat, care aduce cu sine un renume național și internațional o recunoaștere atât în plan teologic cât și în plan intelectual a ceea ce este un profesor de teologie, a unui susținut efort de cercetare, traducere și publicare.

În continuare, Părintele Agapie Corbu a prezentat teza de abilitare intitulată De la exegeza patristică la hermeneutica biblică bisericească și aplicații în exegeza noutestamentară. În prima parte a prezentat principalele rezultate ale activității științifice și didactice desfășurată după susținerea tezei de doctorat. Cercetarea științifică s-a concretizat în mai multe studii și monografii și s-a axat, pe de o parte, pe aprofundarea câtorva teme fundamentale cercetate cu ocazia realizării tezei, iar pe de altă parte, pe abordarea unor teme conexe celor deja studiate. Din perspectiva studiilor și monografiilor realizate toate se concentrează pe aspecte complementare ale uneia și aceleași probleme fundamentale, Sfânta Scriptură și locul ei în teologia Bisericii, în cult și în viața duhovnicească a creștinilor. Rezultatele pot fi sistematizate în trei direcții principale de cercetare: 1. Exegeza patristică și relevanța ei pentru hermeneutica biblică bisericească; 2. Hermeneutica biblică bisericească desprinsă din studiul exegezei patristice și al textelor noutestamentare; 3. Aplicarea practică la textele noutestamentare a principiilor de exegeză biblică bisericească. Aceste trei direcții de cercetare sunt complementare, reprezentând întruchipări ale uneia și aceleiași preocupări constante legate de abordarea bisericească și tradițională a Noului Testament și a scrierilor biblice, în general.

În continuare, candidatul a prezentat planul de evoluție și dezvoltare ulterioară a carierei științifice și academice, precum și direcții de cercetare, predare și aplicații practice. Alocuțiunea părintelui Agapie Corbu s-a finalizat prin prezentarea referințelor bibliografice, legate de cărțile, studiile și traducerile realizate, precum și un memoriu privind vizibilitatea și receptarea contribuțiilor proprii.

Au urmat aprecierile din partea comisiei pe care le putem sintetiza în câteva concluzii. Expozeul Părintelui Agapie Corbu descoperă o asiduă muncă de cercetare pe parcursul mai multor ani concretizată în cărți (5), traduceri (32 de cărți), studii în reviste de specialitate, studii introductive, prologuri și postfețe la traduceri (19) articole, conferințe publice (22), tabere de vară și workshop-uri (8), cursuri, prelegeri și ateliere de exegeză biblică (10) etc. toate conturând profilul unui teolog profund, biblist experimentat și ancorat în viața duhovnicească a Bisericii și un prolific traducător.

Conform procedurilor a urmat întrebările din partea comisiei, precum și întrebări și aprecieri din partea participanților.

Înaltpreasfinția Sa a concluzionat întregul eveniment, felicitând pe candidat pentru performantele academice, consecvența și dăruirea arătate în studiul Sfintelor Scripturi, la fel, mulțumind membrilor comisiei.

Evenimentul s-a încheiat prin citirea, de către președintele comisiei, a raportului de evaluare privind teza de abilitate a Părintelui Agapie Corbu. Calitatea, originalitatea și relevanța activității sale academice a determinat comisia să propună Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), conferirea Atestatului de abilitare în domeniul Teologie, specializarea Noul Testament.

În finalul evenimentului candidatul a adresat mulțumirile cuvenite acestui moment.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang