Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad prezentă la Simpozionul internaţional de la Caransebeș

      Comments Off on Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad prezentă la Simpozionul internaţional de la Caransebeș

În cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”, prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, s-a desfășurat Simpozionul Internaţional „Episcopia Caransebeșului – 160 de ani de mărturisire și trăire a credinței.

„O aniversare în lumina Centenarului Patriarhiei Române”. Manifestarea culturală a avut loc în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial și a debutat cu un moment de rugăciune și câteva cântări pascale oferite de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și părinții slujitori de la Catedrala Episcopală.

Evenimentul a continuat cu un cuvânt de bun venit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, după care au urmat câteva mesaje din partea Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad – Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, din partea Academiei Române – Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop și din partea ierarhilor prezenți, a PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Ieronim Episcopul Daciei Felix, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, precum și a autorităților județene și locale prezente.

De asemenea, artista Natsumi Kuboyama a oferit un recital muzical la pian, urmat de lansarea volumului „Nicolae Popea, Arhiepiscopul și mitropolitul Andrei baron de Șaguna, (Ediție critică), Editura Școala Ardeleană/Editura Episcopiei Caransebeșului, Cluj-Napoca/Caransebeș, 2025. (coord. Mircea Gheorghe Abrudan, Casian Rușeț), prezentat de acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

În continuare a avut loc vernisarea expozițiilor foto-documentare: „160 de ani de mărturisire și trăire a credinței în Episcopia Caransebeșului (1865-2025)”, prezentată de prof. dr. Ovidiu Laurențiu Roșu și „Unitate națională și demnitate eclesială. Ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie (1925-2025)”, prezentată de arhim. dr. Policarp Chițulescu.

În a doua parte au avut loc comunicări pe secțiuni. Secțiunea istorie bisericească – Centenar Patriarhia Română (1925-2025) s-a desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu”, iar secțiunea istorie bisericească locală – 160 de ani de la înființarea Episcopiei Caransebeșului (1865-2025), a avut loc în sala de Consiliu „Episcop Iosif Traian Badescu”. De asemenea, secțiunea Teologie a fost organizată la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea”.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit părintelui arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și director al Bibliotecii Sfântului Sinod din Bucureşti, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru clerici, iar domnului Ioan Bolovan Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a I pentru mireni și domnului Mircea Abrudan, Crucea „Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a II – a pentru mireni.

„Simpozionul internațional vine să puncteze frumos și articulat anul centenarului Patriarhiei Române, dar și această aniversare a Eparhiei noastre. Pe lângă aceste aniversări importante, în cadrul simpozionului i-am comemorat pe cel puțin trei din episcopii Caransebeșului, care au marcat definitiv istoria acestei Eparhii. Ne referim în mod special la episcopul Ioan Popasu, cel care a restaurat această Episcopie în anul 1865, fiind primul episcop ortodox român al Caransebeșului, născut în aceeași zi, lună și an cu Marele și Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna. L-am comemorat astăzi în cadrul simpozionului și pe episcopul cărturar Nicolae Popea, ucenicul iubit al Sfântului Mitropolit Andrei, cel care ne-a lăsat o lucrare prea frumoasă tipărită în 1879, intitulată «Arhiepiscopul și mitropolitul Andrei baron de Șaguna», o lucrare care l-a introdus pe episcopul nostru Nicolae Popea în rândul academicienilor români, fiind declarat membru de onoare al Academiei Române, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea fiind membru cu drepturi depline, titular al Academiei Române. Ca ierarh este al 2-lea academician din istoria Bisericii noastre, după Melchisedec Ștefănescu. Așadar, l-am comemorat astăzi lansând și volumul pe care l-am retipărit cu ajutorul domnului academician Ioan Bolovan și cu ajutorul și implicarea directă a părintelui Casian Rușeț și a domnului Mircea Abrudan, un profesor și cercetător bine cunoscut din Cluj Napoca. Nu în ultimul rând l-am comemorat în cadrul acestui simpozion pe episcopul nostru de Caransebeș, mitropolitul primat al României și primul patriarh al României Mari, Miron Cristea, pentru că suntem la centenarul Patriarhiei Române. Foarte multe referate au fost prezentate de către părinții profesori și domnii profesori legate de activitatea și lucrarea intensă a acestor vrednici ierarhi”, a afirmat Părintele Episcop Lucian.

Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad au fost prezenți: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul instituției de învățământ teologic, Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang și Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan.

Acest festin științific a reunit specialiști din domeniul Teologiei și Istoriei, ierarhi, preoți, profesori de teologie, istorici, cercetători, ce au dezbătut vaste teme legate de „anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX- lea”, dar și de cei 160 de ani de mărturisire și trăire a credinței pentru Episcopia Caransebeșului.

Preluat de pe www.episcopiacaransebesului.ro