Parastasul de 40 de zile de la trecerea în veșnicie a profesorului Mircea Buta

      Comments Off on Parastasul de 40 de zile de la trecerea în veșnicie a profesorului Mircea Buta

Se împlinesc 40 de zile de la trecere în veșnicie a celui care a fost Conf. Univ. Dr. Mircea-Remus Buta (1955-2022), muzicolog de marcă, profesor de muzică bisericească, compozitor, interpret, dirijor și dascăl de vocație, cu o remarcabilă activitate muzicală în domeniul muzicii corale și bisericești, dar și în ceea ce privește compoziția, armonia și activitatea muzicală, în general.

Slujba parastasului a fost săvârșită de către ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu soborul părinților profesori de la Facultatea de Teologie și al părinților de la Catedrala Veche din Arad, în Paraclisul Facultății de Teologie, sâmbătă, 9 iulie 2022, orele amiezii.

La slujba parastasului au participat membrii familiei, apropiați, cunoscuți, foști și actuali studenți, colegi și prieteni, membrii corului înființat și condus de maestrul Mircea Buta, oameni care au apreciat activitatea domnului profesor, precum și înaltele sale calități și virtuți.

În cuvântul rostit la finalul slujbei parastasului ÎPS Arhiepiscop Timotei a explicat semnificația simbolică a cifrei 40 legând-o de slujba parastasului și de împlinirea rânduielilor Bisericii legate de momentul trecerii la cele veșnice a unui mădular al ei, în cazul de față, profesorul Mircea-Remus Buta. Cifra 40 amintește de o serie de evenimente biblice legate de istoria mântuirii, dar fundamentează, totodată, credința noastră în nădejdea Învierii și a vieții veșnice, cerând de la Dumnezeu ca cel mutat în viața de dincolo să aibă parte. Multipla activitate și slujire a domnului profesor, inclusiv a familiei sale, îl va face mereu prezent în memoria noastră, a mai adăugat ÎPS Părinte Timotei. Deși a avut o pregătire profană s-a adaptat trăirii bisericești slujind cu dăruire catedra, strana și cafasul bisericii, sădind în sufletele ucenicilor și credincioșilor frumusețea divină prin intermediul muzicii. Melosul bisericesc i-a fost călăuză în toate creațiile sale apropiind sufletele oamenilor de Dumnezeu. Trecut prin grea încercare, rămâne dăruirea sa pentru catedră și strană, contribuția sa la înălțarea sufletească a celor care participau la sfintele slujbe ascultând cântările conduse sau chiar compuse de el. La sfârșitul cuvântării ÎPS Părinte Timotei a transmis cuvinte de mângâiere familiei îndurerate și celor prezenți.

Răspunsurile la slujba parastasului au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi, înființat și condus de maestrul Mircea Buta.

Rămâne pentru istorie activitatea domniei sale, dăruirea și contribuția esențială în ceea ce privește muzica bisericească din vestul țării și muzica corală, adăugându-se galeriei profesorilor învățământului teologic arădean, tocmai în anul celebrării Bicentenarului acestuia.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang