Prezență a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad la săptămâna duhovnicească din parohia Ineu

      Comments Off on Prezență a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad la săptămâna duhovnicească din parohia Ineu

Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu a participat luni seara, 9 martie 2020, în cadrul săptămânii duhovnicești organizată în parohia Ineu, la invitația părintelui paroh Adrian Zaha, protopopul Ineului, un fost student și masterand merituos al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. 

A fost săvârșită slujba Paraclisului Maicii Domnului, la sfârșitul slujbei, părintele conf. univ. dr. Lucian Farcașiu prezentând practic, dar și într-o tâlcuire catehetică, semnificația mistico-simbolică a rânduielii Proscomidiei. În acest sens, în mijlocul bisericii a fost săvârșită și explicată întreaga rânduială a Proscomidiei, cu bogate explicații simbolice privitoare la conținutul slujbei, subliniindu-se în mod special felul în care preotul și credincioșii trebuie să se pregătească pentru săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, Proscomidia reprezentând prima parte a acesteia. În cadrul ei sunt pregătite darurile de pâine și vin, care se vor transforma în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. În acest sens, părintele Lucian Farcașiu s-a referit și la multe aspecte practice care vizează pregătirea darurilor pe care credincioșii trebuie să le aducă la Sfântul Altar pentru slujba Dumnezeieștii Liturghii: calitatea prescurilor și a vinului aduse de credincioși pentru săvârșirea Proscomidiei, precum și modul alcătuirii pomelnicelor și momentul aducerii lor la Sfântul Altar pentru a putea fi pomenite în cadrul primei părți a Sfintei Liturghii, Proscomidia. 

La finalul slujbei, toți credincioșii au fost miruiți, unii dintre ei întreținând individual și un scurt dialog în probleme cu conținut duhovnicesc cu părintele profesor. 

La sfârșitul acestei seri duhovnicești, părintele paroh Adrian Zaha le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru osteneala participării la slujbă, precum și părintelui conf. univ. dr. Lucian Farcașiu pentru explicația complexă și practică a rânduielii Proscomidiei, exprimându-și nădejdea că această prezentare va aduce mult folos duhovnicesc credincioșilor care au fost prezenți la această seară duhovnicească.

Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu