Deschiderea noului an universitar (2023-2024) la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Deschiderea noului an universitar (2023-2024) la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, noul an universitar 2023-2024 a fost deschis printr-o serie de manifestări organizate în Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și în Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.

Acestea au debutat în ziua de sâmbătă 23 septembrie cu festivitatea de deschidere, în prezența studenților și a cadrelor didactice de la cele 9 Facultăți ale Universității, precum și a oaspeților, gazdă fiind Aula Magna a complexului universitar M. La invitația Rectorului Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Dr. Ramona Lile, Părintele Arhiepiscop a rostit un cuvânt de binecuvântare. Pornind de la cuvintele rugăciunii de la slujba de Tedeum pentru anul nou, unde se face referire la cununa anului, Înaltpreasfinția Sa a explicat sensul „cununii” ca simbol al reușitei, ca răsplătire pentru o jertfă adusă pentru semeni, sau ca apreciere pentru realizarea unor performanțe. În încheiere, părintele Arhiepiscop a subliniat faptul că: „deși suntem la început de an universitar, perspectiva noastră merge către finalul ce se dorește a fi încununat cu laurii unor împliniri mărețe, pe care Milostivul Dumnezeu să le înmulțească în lucrarea dascălilor și a ucenicilor lor”.

Programul a continuat în ziua de 25 septembrie, cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești în paraclisul universitar din incinta Facultății de Teologie, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți profesori. Oficiul liturgic a continuat cu slujba de Tedeum, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Emilian, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, fiind înălțate rugăciuni întru propășirea duhovnicească a tuturor celor implicați în activitatea didactic-academică. În cuvântul de învățătură rostit la finalul sfintelor slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a reiterat simbolistica încununării, adăugând explicații suplimentare: „Locul cununii este pe mormintele înaintașilor, ca semn de mulțumire pentru moștenirea lăsată. Pe de altă parte, ea se așază pe cap, parte a corpului care are rolul conducător. De aici, se înțelege că încununarea vizează o înălțare a minții, prin jertfa dobândirii cunoașterii. Forma și materialul din care este făcută de cununa, face trimitere la sublimitatea învățăturii teologice”. Amintind de recomandarea apostolică paulină, care ilustrează viața duhovnicească cu întrecerea din arenă, Părintele Arhiepiscop i-a invitat pe studenți să fie biruitori în lupta duhovnicească, prin Iisus Hristos, Domnul nostru.

La încheierea slujbei, Părintele Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru, Directorul de Departament de Discipline Teologice, ca delegat al Părintelui decan, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, a mulțumit ierarhilor pentru prezență. Apropierea de duminica premergătoare zilei, i-a oferit prilejul Părintelui profesor Cuțaru să le transmită studenților chemarea hristică de a deveni „pescari de oameni”, invitându-i pe colegii profesori și pe studenți la implicare responsabilă în perioada studiilor.

Apoi, cadrele didactice și studenții s-au reunit în sălile de curs pentru o întâlnire informală, fiind transmise toate detaliile privitoare la o bună desfășurare a activităților de curs, seminarizare, îndrumare duhovnicească, liturgică și omiletică.

Pentru facilitarea comunicării acestor informații, Facultatea pune la dispoziție site-ul propriu: www.teologiearad.ro; platforma universității: www.core.uav.ro; pagina de Facebook /teologieortodoxaarad/ precum și alte mijloace moderne de conectare directă.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu