Prilej de bucurie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Prilej de bucurie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În viața fiecărei instituții academice, prilejurile de bucurie sunt marcate de împliniri diverse. Între acestea se numără performanțele, fie ale studenților, odată cu susținerea lucrărilor de finalizare a studiilor, fie ale cadrelor didactice, prin accederea acestora în treptele superioare academice. Ele evocă un efort de cunoaștere și cercetare care au fost întreprinse până la un moment dat și care primesc, prin aceste distincții, aprecierea comunității.

Un astfel de eveniment de bucurie s-a petrecut la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad în ziua de 8 februarie a.c., unde, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei Seviciu, s-a desfășurat examenul pentru obţinerea postului de profesor universitar la disciplinele Teologie Morală și Spiritualitate Ortodoxă, Etica procreaţiei şi transplantul de organe. La acest concurs s-a înscris colegul nostru, conferențiar doctor pr. Vasile Vlad.

Cu acest prilej a fost convocată Comisia de evaluare formată din Preacucernicii părinți profesori: dr. Cristinel Ioja, în calitate de președinte, alături de următorii membri: dr. Ştefan Buchiu (Universitatea Bucureşti); dr. Ştefan Iloaie (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca); dr. Cristinel Teşu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi) și dr. Dumitru Megheşan (Universitatea din Oradea).

Părintele decan Cristinel Ioja a salutat efortul celor din comisie de a fi alături, evidențiind bunele colaborări între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și facultățile pe care aceștia le reprezintă, punctând faptul că întreg corpul profesoral cât și studenții facultății arădene se simt onorați pentru această distinsă prezență. Înfățișând apoi cadrul legal respectat în desfășurarea acestui examen, Preacucernicia sa a creionat câteva aspecte din activitatea părintelui candidat, ca unul care s-a evidențiat, în cei 25 de ani de prezență la catedră, prin rigurozitatea cercetării, coerența dintre ceea ce se predă și mărturia propriei vieți, precum și buna relație de colegialitate manifestată față de colegi, cât și prestanța de care dă dovadă la orele de curs.

A urmat prezentarea dezvoltării carierei, de către părintele Vasile Vlad. Acesta a evidențiat cele cinci direcţii de cercetare teologică întreprinse până acum: dimensiunea eclezială (liturgico-sacramentală) a Teologiei Morale; dimensiunea filocalico-isihastă a Teologiei Morale; abordarea și asumarea lumii și a gândirii (post)moderne pe coordonatele teologiei patristice răsăritene; deschiderea ecumenică a Teologiei Morale; problemele de bioetică născute din noua cunoaștere medicală cu impact nemijlocit asupra dimensiunii morale a vieții creștine.

După aceasta a urmat sesiunea de dialog în care au fost dezbătute unele dintre temele avansate în prezentare. În urma deliberării comisiei, aceasta a constatat faptul că Părintele candidat dovedește cele mai bune performanţe, acordându-i-se titlul de profesor.

După comunicarea acestui rezultat președintele comisiei, în calitatea sa de decan, a reliefat momentul de bucurie pe care-l trăiește acum această instituție academică, prin care se consolidează și mai mult corpul profesoral al teologiei arădene.

La rându-i, părintele Vasile Vlad a mulțumit lui Dumnezeu, apoi întregii sale familii, care l-a sprijinit în tot acest timp, adăugându-i aici pe ÎPS Arhiepiscop Timotei și pe colegii de la facultate, mulțumindu-le și lor pentru susținerea manifestată mereu.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu