Teză de Doctorat privind Istoria Bisericească bănățeană din Episcopia Caransebeșului susținută la Facultatea de Teologie din Arad

      Comments Off on Teză de Doctorat privind Istoria Bisericească bănățeană din Episcopia Caransebeșului susținută la Facultatea de Teologie din Arad

În data de 8 decembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în prezența Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, la sediul Facultății de Teologie Ilarion V. Felea din Arad,  a avut loc susținerea tezei de doctorat Protopopiatul Ortodox Român Caransebeș între 1919-1949, elaborată de către doctorandul Nicolae Cristian Daia, sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. Florin Dobrei.

Comisia de evaluare a avut următoarea componență: Preasfințitului Părinte Conf. Univ. Dr. Emilian Crișanul, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, președintele comisiei și decanul Facultății de Teologie arădene, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr (Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu) și Prof. Univ. Dr. Paul Brusanowski (Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu).

În deschiderea evenimentului academic, Părintele decan Cristinel Ioja a salutat prezența membrilor comisiei, dar și a invitaților, apreciind activitatea prolifică a școlii doctorale din Arad, care actualizează cercetarea teologică bănățeană în domeniul istoriei bisericești.

Lucrarea reprezintă sinteza de cercetare a doctorandului privind activitatea Protopopiatului Ortodox Român Caransebeș în perioada interbelică, un interval de timp cu evenimente importante din viața bisericească bănățeană. Cercetarea s-a structurat în șase capitole, împărțite în mai multe subcapitole și subdiviziuni susținute de informații inedite regăsite în arhivele bisericești ale Mitropoliei Banatului, Episcopiei Caransebeșului și Protopopiatului Caransebeș, dar și în lucrările monografice publicate până la această dată.

Întrucât tânărul candidat este fiu al Eparhiei Caransebeșului, la eveniment a fost prezent și Părintele arhimandrit Dr. Casian Rușeț, consilier eparhial, în calitate de delegat al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a subliniat importanța unui astfel de demers în valorificarea trecutului pilduitor al istoricei eparhii din Banatul de Munte.

După prezentarea referatelor de către membrii comisiei cu recomandările aferente, candidatul a fost declarat doctor în teologie.

Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici