Concert de Colinde și lansare de album muzical la Arad

      Comments Off on Concert de Colinde și lansare de album muzical la Arad

Evenimentele legate de aniversarea a 39 de ani de slujire neîntreruptă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu în scaunul vlădicesc al Aradului au continuat și în seara zilei de 2 decembrie 2023 cu o manifestare cultural-muzicală.

Astfel, în organizarea Arhiepiscopiei Aradului, a Consiliului Județean Arad, a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” și a Parohiei Ortodoxe Române Arad-centru, a avut loc un concert extraordinar de colinde intitulat ,,Colindă-ne, Doamne!” desfășurat în sala mare a Filarmonicii din Arad. Acesta a fost susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorală a Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În deschiderea acestui concert, grupul coral „Procord” al Catedralei Vechi din Arad, dirijat de Părintele Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, a lansat albumul muzical ,,Imne bisericești din Octoih și Penticostar – melos de tradiție bizantină – Trifon Lugojan”, interpretând pe scenă câteva piese muzicale imprimate pe acest album.

La acest eveniment au participat Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dl. Iustin Cionca, Președintele Consiliului județean Arad, dl. Călin Bibarț, Primarul Municipiului Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, preoți și credincioși iubitori de cântare bisericească. Întreg programul artistic a fost prezentat de către Părintele Vlad-Sandu Sergiu.

După încheierea reprezentației corale, Părintele Vasile Stanciu a mulțumit organizatorilor pentru invitație, felicitându-l pe Părintele Arhiepiscop Timotei pentru frumoasa aniversare, evocând aici bucuria slujirii la altarul frumoasei catedrale arădene. De asemenea, Preacucernicia sa a felicitat corpul academic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, pentru dinamismul arătat în devenirea acestei venerabile instituții de învățământ, readusă la viață după 1990.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei primind în dar albumul muzical lansat, a mulțumit corurilor pentru emoția creată, interpretând cu măiestrie artistică deosebită colindele și imnele bisericești, momentul acesta având menirea de a pregăti sufletele celor prezenți pentru sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

La final, amintim faptul că imnele bisericești interpretate de grupul vocal Procord, au fost imprimate în format digital și se pot achiziționa de la centrele de colportaj bisericesc ale Arhiepiscopiei Aradului. Ele au fost editate ca semn de prețuire din partea preoților și cântăreților bisericești pentru Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei, cel care a promovat constant valoarea muzicii de tradiție bizantină din zona de vest a țării. Totodată, acest demers are și un caracter pedagogic și didactic, constituind un ghid practic pentru cei care slujesc sau doresc să slujească stranele bisericilor din eparhia Aradului.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu