Arhiepiscopia Aradului în Sărbătoare – ÎPS Părinte Timotei – 39 de ani de arhipăstorire la Arad

      Comments Off on Arhiepiscopia Aradului în Sărbătoare – ÎPS Părinte Timotei – 39 de ani de arhipăstorire la Arad

În ziua de 2 decembrie 2023, ierarhii, clericii și credincioșii din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului s-au aflat în straie de sărbătoare ocazionate de aniversarea a 39 de ani de arhipăstorire la Arad a Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu.

Omagierea a debutat cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii în catedrala „Sfânta Treime” din municipiul Arad, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului și de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul slujitor au făcut parte părinții consilieri de la centrul eparhial, decanul Facultății de Teologie, părinții protopopi și directorul Seminarului. La această aniversare au fost prezente oficialitățile locale municipale și județene, reprezentanții universităților arădene, precum și o mulțime de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” din Cluj-Napoca.

La momentul cuvenit Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la îndemnul apostolic: Fiți mulțumitori, Părintele Mitropolit a evocat bucuria și mulțumirea de a fi prezent în catedrala din Arad, exprimând prin aceasta recunoștința pentru Părintele Arhiepiscop Timotei. Motivația acestui gest pornește de la împlinirea unui frumos număr de ani de slujire ca ierarh în cetatea Aradului a Părintelui Arhiepiscop. La acesta se adaugă și o conotație specială dată de prezența Arhipăstorului arădean la momentul hirotoniei întru arhiereu a Părintelui Mitropolit Andrei.

După încheierea sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a mulțumit pentru cuvintele rostite, evocând bunele relații de frățietate între cele două centre eparhiale. Ca semn de mulțumire, acesta i-a oferit oaspetelui o icoană argintată ce o înfățișează pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus. De asemenea, Părintele Arhiepiscop a mulțumit autorităților locale și județene pentru tot suportul arătat Arhiepiscopiei în proiectele derulate, tocmai pentru ca acestea să fie bine împlinite, spre slava lui Dumnezeu și bucuria poporului dreptcredincios.

Apoi, Arhiepiscopul Timotei a acordat distincția eparhială pentru clerici „Sfântul Sava Brancovici” Părintelui Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, dirijorul Corului de cameră „Psalmodia Transylvanica” și directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și consilierului eparhial pe probleme de misiune și protocol din Arhiepiscopia Clujului, arhidiaconului Claudiu Grama.

La final, Preasfințitul Episcop Emilian Crișanul a oferit un buchet de flori Părintelui Arhiepiscop Timotei ca semn de prețuire din partea centrului eparhial, a preoților și credincioșilor arădeni.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu