Conferința Profesorului Reinhard Thole în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Conferința Profesorului Reinhard Thole în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Școala doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad l-a avut ca oaspete pe Prof. Dr. Reinhard Thole, de la Universitatea Halle, Germania. Acesta a susținut o conferință având ca temă: „Provocări ale modernității la adresa Teologiei, în general, în Europa de astăzi”.

Părintele decan, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja i-a mulțumit invitatului pentru oportunitatea creată doctoranzilor arădeni, de a putea dialoga pe teme atât de actuale și de necesare pentru viața și teologia Bisericii.

În prezentarea temei cât și în dezbaterile avute s-a subliniat faptul că lumea postmodernă aduce în fața teologiei și a bisericilor europene un duh de înstrăinare de valorile creștine și mai ales de înstrăinare a comunităților europene de rădăcinile lor creștine proprii. Implicațiile acestui fenomen reverberează pe mai multe planuri: eclezial-liturgic, social și cultural. Conferențiarul a oferit exemplul Germaniei, unde ambele Biserici majoritare până nu demult, catolică și luterană, au pierdut cam 300 de mii de credincioși în decursul unui an. Motivațiile acestui fenomen sunt de mai multe feluri, de la cele materiale sau financiare, la unele mai profunde și anume cele legate de manifestarea crescândă a fenomenului secularizării. În fața acestui fenomen, care este extrem de complex, teologia creștină și Bisericile tradiționale din Europa trebuie să găsească soluții comune. În acest sens, a fost salutată și apreciată ca pozitivă realizarea unor astfel de întâlniri, ca unele ce încurajează la dezbatere în vederea identificării mijloacelor concrete de acțiune pe plan teologic și pastoral-bisericesc.

Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan