Profesorul Martin Illert a susținut o conferință în cadrul Școlii Doctorale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Profesorul Martin Illert a susținut o conferință în cadrul Școlii Doctorale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

La invitația conducerii Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, domnul profesor dr. Martin Illert, de la Universitatea Halle din Germania, a susținut o conferință în cadrul Școlii doctorale. Aceasta s-a desfășurat în ziua de 4 mai 2023.

Tema abordată a vizat problematica mișcării penticostale ca provocare la adresa Bisericilor istorice si a teologiei academice din Europa.

În deschiderea evenimentului, părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a salutat prezența și deschiderea domnului profesor Martin Illert pentru susținerea acestei manifestări academice, oferindu-se astfel un bun prilej pentru doctoranzii facultății să interacționeze cu alte perspective creștine europene.

Prof. Martin Illert a prezentat câteva din provocările penticostalismului de astăzi, rădăcinile acestuia în protestantism, aspectele sociale, economice și teologice care au dus la dezvoltarea lui. Au fost puse în discuție, cu argumente concrete, diferite situații prezente atât în Romania, cât și în Europa cu privire la noile orientări harismatice și penticostale care, teologic își au originea într-o varietate de situații sociale, economice și într-o precară dezvoltare a pnevmatologiei în protestantismul secolului al XIX-lea. De asemenea au fost amintite câteva din puținele sistematizări ale gândirii teologice penticostale și câteva din mijloacele prin care acestea caută să interacționeze cu agenda culturală și socială actuală. De asemenea s-a accentuat lipsa unei dimensiuni instituționale a penticostalismului și varietatea pozițiilor lor individualiste, teologice si social-culturale. Totodată s-au identificat anumite aspecte prin care se poate răspunde provocărilor harismatice și penticostale actuale.

Studenții doctoranzi dar și masteranzii au adresat întrebări conferențiarului generând o frumoasă dezbatere în semnificații și idei.

Conferințele care au avut loc în aceste zile deschid drumul unui parteneriat și a unei bune conlucrări academice între Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Halle.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu