Veste bună-n Cetate! Școala „Episcop Ioan Mețianu”, inaugurată astăzi în prezența Ierarhilor arădeni, dă startul la înscrieri

      Comments Off on Veste bună-n Cetate! Școala „Episcop Ioan Mețianu”, inaugurată astăzi în prezența Ierarhilor arădeni, dă startul la înscrieri

O veste bună pentru arădeni, chiar în ajunul Bunei Vestiri: Cetatea Aradului, prin buna colaborare dintre Arhiepiscopie, Universitatea „Aurel Vlaicu” și Cetatea Voluntarilor (cu sprijinul financiar al Companiei Guala Pack Nadab), va avea o nouă școală. Una care va purta numele vrednicului de pomenire Episcop Ioan Mețianu, în mâinile și grija căruia a stat lucrarea Eparhiei arădene în perioada 1875-1899. 

Undeva la începutul lunii februarie, în cadrul programului Bicentenarului Teologiei Arădene, la evenimentul de comemorare a Episcopului Ioan Mețianu la 106 ani de la trecerea la cele veșnice, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, vorbind despre extraordinara lucrare a acestui episcop, a spus că „trebuie să fim demni, să fim uniți, să lucrăm împreună și să ne ridicăm la înălțimea acestei moșteniri”.

Astăzi, la inaugurarea Școlii care poartă numele Episcopului Ioan Mețianu, am înțeles că tocmai despre asta este vorba: despre o „lucrare împreună” a Arhiepiscopiei, Universității și a societății civile, tocmai pentru ca Cetatea Aradului să poată sta demnă înaintea moștenirii unui episcop în timpul căruia au fost administrate peste 600 de școli, după cum avea să spună în cuvântul de deschidere Părintele Profesor Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

La evenimentul de inaugurare a Școlii, în vederea deschiderii porților pentru înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022-2023, au participat: Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Emilian Crișanul, rectorul Universității ”Aurel Vlaicu” Arad, doamna Ramona Lile, precum și prorectorii acestei Universități, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Părintele profesor Cristinel Ioja, reprezentanți ai Asociației Cetatea Voluntarilor, precum și dascălii care îi vor întâmpina pe învățăcei, din toamnă, în noua școală. 

„Universitatea ”Aurel Vlaicu”, alături de Arhiepiscopia Aradului, oferă comunității arădene o nouă opțiune de școlarizare pentru un învățământ primar de calitate. Noua școală întregește proiectul educațional al universității noastre pentru comunitatea arădeană. Este un proiect pentru care am luptat și ne bucurăm că anul acesta  putem face înscrieri pentru prima generație de copii în clasa pregătitoare. Mulțumim Cetății Voluntarilor pentru implicarea deosebită în acest proiect”, a declarat rectorul UAV, doamna Ramona Lile.

În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a vorbit despre înființarea acestei școli, așezând bunul ei început în aniversarea, în acest an, a Bicentenarului Teologiei Arădene. 

„La 200 de ani de învățământ teologic în Arad și Transilvania, am găsit de cuviință, ca împreună, Biserica și Școala, să continuăm această conlucrare. Este o școală nouă pe care dorim să o oferim copiilor din Arad, un climat potrivit, un ambient deosebit și totodată cunoștințe și învățături care să vină spre sufletul lor și în formarea lor. Este o școală în care îi așteptăm pe toți părinții să își înscrie copiii, fără a face deosebire de religie. Este vorba de învățământ de calitate, creștin, într-o atmosferă de familie, în continuarea ambientului de acasă pe care îl au copiii în familiile lor. Mulțumim Universității pentru buna conlucrare și Cetății Voluntarilor pentru ajutor și implicarea în amenajarea sălilor de clase, pentru a le face cât mai primitoare pentru copii care vor veni. Îi invităm pe părinți să își înscrie copiii la această școală, unde vor beneficia de un învățământ frumos, de calitate și folositor pentru Cetatea Aradului”, a spus Preasfinția Sa. 

„Pentru noi a fost o provocare ușoară, pentru că noi asta facem. Am venit cu foarte mult drag și ne-am simțit foarte bine pe acest șantier, unde tot timpul am fost vizitați și întrebați dacă avem nevoie de ceva. Am fost bucuroși de prezența elevilor seminariști care au venit să facă voluntariat, fiind practic o muncă în familie. Vă puteți baza pe noi și în continuare, nădăjduim să fim un partener de nădejde al acestei comunități frumoase, vă mulțumim pentru frumoasa primire și mulțumim totodată managerului Guala Pack Nadab, doamnei Aniela Mladin”, a spus Anamaria Popa, președintele Asociației Cetatea Voluntarilor.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și-a arătat bucuria realizării acestui proiect, felicitând pe toți cei implicați în această frumoasă realizare, spunând că „deși această festivitate de inaugurare este una modestă, ea are loc într-o zi de mare sărbătoare pentru Biserica noastră. Suntem la înainte prăznuirea Bunei Vestiri, ori această sărbătoare se leagă de cei mai mici, de copilărie, de părinți, de tot ceea ce înseamnă viitorul unei generații. Așadar, ne bucurăm că avem prilejul să sărbătorim inaugurarea acestei școli puse sub numele unei personalități de frunte a Bisericii noastre. Însăși praznicul bisericesc este o garanție a unei împliniri, este o bună vestire. Vestim tuturor începutul bun și, desigur, sub conducerea Maicii Domnului”.

ȘCOALA EPISCOP IOAN MEȚIANU, scurtă prezentare

Start la înscrieri: 14 aprilie

Unde o găsiți? Păi… în cazul în care alegeți să faceți o scurtă plimbare spre Piața Mare, pe strada cu același nume, cunoscuta Ioan Mețianu, odată ajunși în capătul ei mergeți în stânga, pe Str. Academia Teologică până la nr. 9. Da, la parterul facultății de Teologie este noua școală. 

De ce să o alegeți? Noi vă prezentăm câteva, doar câteva dintre motive:

-Școala NU este condiționată de o circumscripție, deci copiii pot fi înscriși indiferent de adresa de domiciliu a părinților;

-Este fără taxe de școlarizare;

-Copiii pot beneficia de un învățământ primar de calitate;

-Clase mari, spațioase, primitoare, table inteligente, videoproiectoare, spațiu de joacă în curte;

-Program After school diversificat (activități sportive, creative, ateliere culinare, ateliere pentru învățarea unei limbi străine ș.a.);

-Posibilitatea servirii unei mese calde.

Informații suplimentare: 0257 285 855

Și, bineînțeles, este deschisă tuturor, indiferent de religie, chiar dacă ea se află sub umbrela Arhiepiscopiei Aradului și în spațiul Facultății de Teologie Ortodoxă. 

Acolo, în toate desenele care înveselesc pereții sălilor de clasă, în toți fluturașii și baloanele, este ascunsă speranța creșterii unei generații viitoare care să facă cinste cetății, o generație care, privind în sus, să poată așeza bună rânduială și demnitate întru cele de jos. 

Așadar, veste bună-n Cetatea Aradului! Din toamnă, două clase, a câte 15 locuri fiecare, vor deschide porțile Școlii ”Episcop Ioan Mețianu”, iar doamnele învățătoare Alina Năsui și Bianca Pele vor fi acolo pentru a ura bun-venit noilor învățăcei. 

www.glasulcetății.ro