Festivitatea de absolvire a celei de-a 25-a promoții la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Festivitatea de absolvire a celei de-a 25-a promoții la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Absolvenţii celei de-a 25-a promoţii a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad şi-au încheiat parcursul studiilor universitare de licenţă, prin festivitatea emoţionantă a îndătinatului curs festiv, desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, în ziua de 16 mai 2019.

Deschiderea manifestărilor a început cu oficierea Sfintei Liturghii în capela facultăţii, soborul slujitor fiind format din preoţii profesori ai Facultăţii, iar răspunsurile liturgice au fost date de către absolvenţi.

Programul a continuat în Aula Magna, în prezenţa invitaţilor, a absolvenţilor, studenţilor facultăţii, precum şi a unei asistenţe formate din părinţi, prieteni şi apropiaţi ai absolvenților.

În prezidiul manifestării s-au aflat: Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof.       Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii de Teologie din Arad, Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuţaru, Directorul Departamentului de Discipline Teologice al Facultăţii arădene, precum și Pr. Prof. Codin Șimonca-Oprița, din partea Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

Festivitatea a debutat prin cuvântul de deschidere al decanului, care a salutat prezidiul și audiența, mulțumindu-le pentru prezență, care onorează această instituție academică. În cuvântul său, Părintele decan a evidențiat implicarea cadrelor didactice ale acestei facultăți în actul didactic și de cercetare, prin care au căutat să așeze în mintea și inima absolvenților cunoștințe și formare duhovnicească, tocmai pentru ca aceștia să-și poată împlini misiunea pastorală care-i așteaptă. Totodată, acesta a mulțumit ÎPS Arhiepiscop Timotei pentru călăuzirea părintească, cât și absolvenților și părinților acestora pentru că au ales această instituție academică venerabilă, care oferă, alături de programul de licență Teologie Ortodoxă Pastorală, două programe de master și doctorat. În continuare, precucernicia sa a arătat că „timpul petrecut în cei patru ani de studiu reprezintă un timp câștigat întru dobândirea forțelor necesare pentru a răzbate în viitor, iar aceasta reprezintă, pe mai departe, o pecete care nu se va șterge niciodată și prin care vă veți certifica și evidenția calitatea teologică.”

Cursul festiv a fost susţinut de Părintele Prof. Dr. Ioan Tulcan, îndrumătorul de an al absolvenţilor, tematica aleasă fiind pliată pe cea a anului omagial din Patriarhia Română dedicat satului românesc. Sfinția sa a reliefat șapte elemente definitorii ale satului românesc de odinioară, corelând-le cu câteva coordonate teologice misionare și pastorale prin care slujirea preoțească este chemată să dea mărturie în lumea de astăzi, una plină de provocări și căutări.

Rectorul universităţii arădene, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, i-a felicitat pe absolvenți și pe părinții acestora pentru faptul că au ales să urmeze cursurile acestei facultăți, transmițându-le urări de împliniri frumoase și multe bucurii în viață.

Părintele Prof. Codin Șimonca-Oprița a adus salutul din partea Seminarului Teologic arădean, exprimând părtășia la bucuria acestui eveniment, deoarece mare parte din cei care absolvă astăzi au fost, mai înainte, absolvenți ai Seminarului arădean.

Directorul Departamentului, Părintele Conf. Univ. Dr. Caius Cuţaru a dat citire catalogului cu cei 29 de absolvenţi ai acestei promoții, fiecare dintre aceștia primind câte un trandafir şi o diplomă de onoare.

Din partea absolvenţilor a vorbit studentul Ștefan Muț, arătând în cuvântul său că „această zi este un paști, adică o trecere de la o stare la alta, una mai înaltă, atât în cunoștință, cât și în trăire. De aceea noi putem resimți și mai viu cuvintele auzite în biserică la Paști: Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim în ea!… Mulțumim lui Dumnezeu care ne-a îndrumat pașii spre cercetarea teologică în această școală. Asociem mulțumiri părinților și bunicilor noștri care ne-au susținut în devenirea noastră de până aici. De asemenea, se cuvine a aduce cuvânt de gratitudine adresat ÎPS Arhiepiscop Timotei, doamnei Rector și cadrelor didactice pentru întreg suportul științific și spiritual”.

A urmat momentul festiv al predării cheii simbolice a Facultății din partea reprezentantului absolvenţilor către colegii lor mai mici, din anul III.

Studentul Alexandru Tița, din anul III, i-a felicitat pe absolvenţi, urându-le bun spor în tot ceea ce va urma în viața lor, cu însoțirea Duhului Sfânt, ca unora ce au fost resimțiți ca părinți, frați și apropiați.

Festivitatea s-a încheiat prin cuvântul de binecuvântare şi felicitare a absolvenţilor, adresat de către Chiriarhul locului, ÎPS Arhiepiscop Dr. Timotei, care a arătat că istoria acestei instituții academice evocă lucrarea însemnată a ostenitorilor acesteia întru făurirea unității naționale, ceea ce i-a conferit și atunci și acum o aură specifică. În finalul alocuțiunii Sale, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe absolvenți și pe dascălii lor pentru osteneala depusă, înălțând o rugă către Preamilostivului Dumnezeu ca să le binecuvânteze pașii cu cât mai multe realizări frumoase în ogorul Bisericii.

Armoniile cântului de „La mulţi ani!” şi a intonării imnului arhieresc, însoțite de aplauzele audienței, au încheiat festivitatea.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu