Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu a conferențiat în cadrul ASCOR Arad

      Comments Off on Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu a conferențiat în cadrul ASCOR Arad

Conferința ASCOR Arad: „Slujbele bisericești ale Postului Mare și importanța lor pentru viața duhovnicească”

​Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a susţinut marți, 20 martie 2018, în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, conferinţa cu tema „Slujbele bisericești ale Postului Mare și importanța lor pentru viața duhovnicească”.

Ca de obicei, la astfel de manifestări, în aula Facultăţii s-au adunat „tineri de toate vârstele”, umplând sala.

În prima parte a întâlnirii, Preacucernicul Părinte a dat citire capitolului 3 din Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel care cuprinde esența rodului duhovnicesc pe care Slujbele Bisericii în general, și în mod specific Slujbele Bisericii din Postul Mare, îl au în viața creștinului care este „ascuns cu Hristos în Dumnezeu”, anume, trecerea de la omul cel vechi cu trăsăturile și faptele lui de care să ne ferim, la omul cel nou cu trăsăturile și faptele lui întru care să mergem.

​Slujbele Postului Mare prin numărul, structura și caracteristicile lor formale cu un caracter mai accentuat monahicesc inclusiv pentru mireni (lungimea, repetițiile, metaniile, lecturile biblice, imnele de pocăință etc.), aduc în viața creștinului o mai adâncă comuniune cu Dumnezeu și ușurează prin aceasta dobândirea și întărirea virtuților, și gustarea roadelor Duhului Sfânt, având o importanță practică fundamentală în viața creștinului.

​Au urmat apoi numeroase întrebări, legate de cântarea de la strană, câștigarea atenției la slujbe, redobândirea stăruinței în rugăciune și altele care au primit răspuns din partea Părintelui şi au fost întâmpinate cu bucurie de către participanţi.

La finalul conferinței Părintele Lucian Farcașiu, părintele de suflet al tinerilor ascoriști, a primit în semn de prețuire din partea acestora, o icoană cu Sfântul Mucenic Pantelimon.

​Moderatorii conferinței au fost: Cătălin-Iulian Drăgan, Președintele A.S.C.O.R. Arad și Maria Antonia Nan, membru ASCOR Arad

​Alex-Nicolae Tița, membru ASCOR Arad