Părintele Profesor Dr. Vasile Vlad a conferenţiat în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare

      Comments Off on Părintele Profesor Dr. Vasile Vlad a conferenţiat în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare

Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a găzduit Duminică, 12 martie 2017, cu începere de la ora 17.30, o evocare a Părintelui Opre Crăciun, mărturisitor al credinței străbune în temnițele comuniste și unul dintre marii duhovnici ai Ardealului. Evocarea, organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și Protopopiatul Lăpuș, a fost prilejuită de „Anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, declarat de Patriarhia Română.

Despre Părintele Opre Crăciun a vorbit Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, care a relatat aspecte din petrecerea Părintelui ca mărturisitor în închisorile comuniste. „Părintele Crăciun Opre este una dintre pietrele de temelie ale ținutului Hunedoarei și ale Bisericii noastre românești, un om care a petrecut 8 ani în închisorile comuniste, unul care nu și-a trădat conștiința înaintea lui Dumnezeu și a neamului său. Părintele Crăciun este una dintre valorile fundamentale, la care, noi preoții și întregul neam românesc, putem să facem apel și care ne poate fi punct de pornire pentru dăinuirea noastră în istoria atât de complexă și frământată de acum. El a traversat, fără să-și trădeze conștiința, experimentul Pitești, Gherla, Aiudul, Timișoara, Aradul, Jilava și Canalul, ieșind din toate încercările mai lămurit în cunoașterea lui Dumnezeu, mai întărit în rugăciune și sfințenie.

După perioada de detenție Părintele Crăciun a fost pentru o bună parte din zona Hunedoarei Duhovnicul duhovnicilor rămânând pentru toți cei ce l-au cunoscut model și sprijin în viețuirea creștină, iar după mutarea în veșnicie, rugător și mijlocitor la Tronul de har al Mântuitorului”, a subliniat Părintele Profesor.

preluare: www.ziarullumina.ro