Inaugurarea Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și lansarea Anuarului

      Comments Off on Inaugurarea Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și lansarea Anuarului

Luni, 6 martie, la sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad a avut loc binecuvântarea de lucrări a noului sediu al Bibliotecii Facultăţii, o lucrare amplă care a debutat în toamna anului trecut şi care acum se vede finalizată. Astfel, în proiectul mai larg al reparaţiilor executate la clădirea Facultăţii, proiect care a cuprins amenajarea parcării din curtea clădirii, schimbarea integrală a acoperişului, zugrăvirea interiorului imobilului şi modernizarea aulei, precum şi înlocuirea parchetului în sălile în care acesta era degradat, a fost cuprinsă şi amenajarea, la mansarda clădirii a noului sediu al Bibliotecii Facultăţii. Toate aceste investiţii au fost realizate prin sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Aradului, în proprietatea căreia se află clădirea şi, în parte, al Universităţii „Aurel Vlaicu”, instituţie în cadrul căreia funcţioanează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.

Slujba de binecuvântare a lucrărilor a fost săvârşită de către Întâistătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, înconjurat de părinţii slujitori: Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii, Pr. Mihai Octavian Blaj, Consilier Economic în cadrul Centrului Eparhial şi Arhid. Asist. Drd. Tiberiu Ardelean. La această manifestare a participat Rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. Dr. Ramona Lile, corpul academic, studenţii Facultăţii de Teologie, precum şi alţi invitaţi.

Biblioteca Facultăţii de Teologie a fost dotată cu mobilier modern, având o capacitate de 12.000 de volume. Cărţile din fondul bibliotecii Facultăţii sunt în mare parte lucrări teologice de specialitate, dar şi din alte domenii ale culturii: filosofie, istorie, artă sacră. Pe lângă fondul de carte, sala bibliotecii este dotată cu 6 calculatoare moderne, la care au acces profesorii, studenţii, masteranzii şi doctoranzii Facultăţii, care pot obţine pe lângă datele informatizate referitoare la cărţile din inventarul bibliotecii şi informaţii din baza de date ANELIS, adică accesul la conţinutul cărţilor şi revistelor din biblioteci aflate în această bază de date internaţioanală. Pe lângă sala mare a Bibliotecii, care are o capacitate de 30 de locuri, în incinta Facultăţii funcţionează şi o sală de lectură cu alte 30 de locuri, unde profesorii, studenţii, masteranzii şi doctoranzii au acces la publicaţiile periodice bisericeşti, precum şi la cărţile pe care le pot comanda din biblioteca Facultăţii spre studiu.

Considerăm că noua bibliotecă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă reprezintă un punct foarte important pentru cercetarea teologică, atât a cadrelor didactice, cât şi a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în condiţii optime şi în conformitate cu cerinţele actuale, pentru asigurarea unui învăţământ teologic de calitate.

În cadrul acestui eveniment a fost lansat și Anuarul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad pentru anul universitar 2015/2016. Editarea Anuarului Facultății reprezintă o inițiativă meritorie a părintelui Decan, Prof. Dr. Cristinel Ioja, apărând cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Volumul reunește studii documentate ale cadrelor didactice ale Facultății, actvitatea de cercetare științifică a acestora, tabelul doctoranzilor, masteranzilor și studenților Facultății, dipticul profesorilor, ostenitorilor și ctitorilor Institutului Teologic, Academiei și Facultății de Teologie din Arad, precum și cronica evenimentelor petrecute în cadrul Facultății, în anul universitar 2015-2016.

Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcaşiu