Conferință-Dialog la Palatul Cultural din Arad

      Comments Off on Conferință-Dialog la Palatul Cultural din Arad

În acest răstimp binecuvântat al Postului Mare, Aradul a găzduit un eveniment duhovnicesc și cultural de excepție. Cu binecuvântarea și în prezența ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, vineri, 5 aprilie 2024, în sala Filarmonicii din Arad a avut loc Conferința-dialog „Creștinismul și Biserica azi – realism, claritate, fidelitate”.

La evenimentul cultural, alături de chiriarhul arădean, au fost prezenți: PS Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, domnul europarlamentar Gheorghe Falcă, domnul Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, reprezentanții celor două universități arădene, numeroși clerici și credincioși din toată eparhia.

Amfitrionii acestei conferințe au fost domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, ca invitat special și Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” Arad.

După susținerea conferinței de către invitatul special, părintele decan a inițiat un dialog pe baza celor expuse și pe baza întrebărilor venite din partea publicului, subliniind totodată conceptele cheie din expunerea domnului Vasile Bănescu, mai ales cele privitoare la epoca postmodernă și la provocările venite din partea acesteia.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei l-a felicitat pe conferențiar pentru cele prezentate, oferindu-i în semn de prețuire deosebită pentru râvna lucrării în slujba Bisericii, cea mai înaltă distincție eparhială pentru mireni, Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici.

Totodată, domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad i-a acordat domnului Vasile Bănesccu, Ordinul BENE MERENTI, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea spațiului spiritual creștin ortodox.

În continuarea evenimentului a avut loc un concert de cântări specifice perioadei Triodului, susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, condus de Arhid. Mihail Bucă.

Evenimentul a fost moderat de Pr. Prof. Vlad-Sergiu Sandu și se înscrie în șirul evenimentelor din seria „Credință și mărturisire”, un program propus și organizat de Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Județean Arad, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici