Misiunea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în parohia Prunișor, protopopiatul Sebiș

      Comments Off on Misiunea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în parohia Prunișor, protopopiatul Sebiș

Duminică, 31 Martie 2024, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a poposit în Parohia Prunișor, Protopopiatul Sebiș. Părintele profesor împreună cu părintele paroh Florin Avram au oficiat Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare în biserica parohială, unde au participat un număr însemnat de credincioși și tineri.
În cuvântul de învățătură, Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu a prezentat credincioșilor momentul vindecării slăbănogului din Capernaum. Cu acest prilej au fost scoase în evidență câteva aspecte din profunzimea pericopei evanghelice în care Mântuitorul Iisus Hristos îi spune slăbănogului: „Fiule, iertate îți sunt păcate tale” (Marcu 2, 5). Cei de față nu înțelegeau ceea ce se petrece și au început să cârtească împotriva Lui văzând că Acesta iartă păcatele. Cunoscând cugetele lor, Domnul Hristos le spune: „Ce este mai ușor a zice slăbănogului: Iertate îți sunt păcatele, sau a zice: Școală-te ia-ți patul tău și umblă?” (Marcu 2, 9). Prin aceste două gesturi, Mântuitorul Hristos vrea să evidențieze faptul că pentru a fi vindecat trupul, este nevoie întâi ca sufletul să fie vindecat! Omul fiind alcătuit din trup și suflet, păcatul care este o maladie a sufletului, alterează și starea de sănătate a trupului. Astfel că, după ce este vindecat sufletește, slăbănogul este încununat și cu vindecarea trupească prin rostirea cuvintelor: „Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta” (Marcu 2, 11).

Un alt aspect esențial este pus în evidență de rolul prietenilor în viața slăbănogului. Unitatea dintre ei a contribuit în mod substanțial ca bolnavul din Evanghelia de astăzi să primească vindecare. Noi suntem chemați la rândul nostru să avem prieteni pe sfinții și pe casnicii lui Dumnezeu, care prin rugăciune multă vor contribui la vindecarea fiecăruia dintre noi.
Aflându-ne în perioada postului Păresimilor, suntem chemați să călcăm pragul Bisericii în cadrul Spovedaniei și a Împărtășaniei care sunt izvoarele vieții celei veșnice și principala cale de a ne întâlni în mod direct cu Hristos.

La final, preotul paroh Florin Avram a mulțumit părintelui profesor pentru bucuria de a se afla în parohia noastră și pentru împreuna slujire.

Prof. drd. Denis Roșu-Drăgan