Copiii din parohia Prunișor în vizită la Facultatea de Teologie cu prilejul sărbătoririi Bicentenarului Teologiei arădene

      Comments Off on Copiii din parohia Prunișor în vizită la Facultatea de Teologie cu prilejul sărbătoririi Bicentenarului Teologiei arădene

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de Învățământ Teologic la Arad, un grup de aproximativ 20 de copii din Parohia Prunișor, Protopopiatul Sebiș, însoțiți de preotul paroh Florin-Ioan Avram și Prof. Denis Roșu-Drăgan, cântărețul parohiei, au plecat sâmbăta 15 octombrie 2022 într-o excursie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, unde au fost întâmpinați de Părintele Profesor Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu.

Acesta le-a prezentat copiilor clădirea facultății și a Seminarului Teologic, Biblioteca, Paraclisul și noul altar de vară, unde studenții practică rugăciunea. Părintele Profesor le-a pus la inimă copiilor istoricul clădirii și importanța pe care învățământul teologic l-a avut de-a lungul anilor. În aula facultății, au putut observa tablouri cu rectorii și profesorii, care au contribuit la dezvoltarea învățământului teologic arădean. Aici putem aminti pe Pr. Ilarion V. Felea, ultimul rector al Academiei Teologice, care într-o perioadă mai puțin prielnică dezvoltării pe plan spiritual din pricina regimului vitreg, a păstrat aprinsă flacăra Ortodoxiei cu prețul vieții. Pentru activitatea roditoare a părintelui și pentru toate cele îndurate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât ca în anul 2025, să fie trecut în rândul sfinților cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române. Pe lângă acestea, tinerii și copiii au mai vizitat și clădirea Preparandiei, instituţie ce a luat ființă la ordinul împăratului Francisc I în anul 1812, fiind cea mai veche şcoală pedagogică românească din regiune. Primul director al Preparandiei a fost Dimitrie Țichindeal.

Cei prezenți au fost tare încântați de excursia făcută și s-au întors acasă bucuroși că au învățat câte ceva și au văzut lucruri noi. Aducem mulțumiri pe această cale Părintelui Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad pentru toată deschiderea pe care o are față de tineri și față de cei care calcă pragul instituției teologice, Părintelui Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu pentru căldura cu care ne-a primit și ne-a prezentat toate cele enumerate mai sus, și nu în ultimul rând tuturor persoanelor care s-au implicat pentru ca generația tânără din Prunișor să beneficieze de o zi de neuitat.


Prof. Denis-Alexandru Roșu-Drăgan