Festivitatea de absolvire a unei noi promoții la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

      Comments Off on Festivitatea de absolvire a unei noi promoții la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

În ziua de 7 iunie 2022,  la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad,  avut loc cursul festiv de absolvire, a celei de a 28-a promoții, o sărbătoare care încununează studenții, cu titlul de absolvent al acestei instituții de învățământ teologic responsabilizându-i în ceea ce privește asumarea slujirii și mărturisirii lui Hristos în lumea de astăzi.

În dimineața zilei a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Capela Facultății, slujind Părintele Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr, Duhovnicul Facultății și Părintele Conf. Univ. Dr. Farcașiu Lucian. Răspunsurile liturgice la strană au fost date de absolvenții acestui an. Anul acesta  s-a întâmplat ca bunul nostru coleg, Conf. Univ. Dr. Mircea Buta să ne părăsească în aceste zile, dar să-l avem pe catafalc, în Capela facultății, în mijlocul nostru, prilejuindu-ne o reflecție teologică și duhovnicească la cei adormiți în Domnul și la nădejdea în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În continuare, în Aula Facultății de Teologie, a avut loc Cursul festiv, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului, Doamna Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Părinții Profesori ai Facultății și părinții și rudeniile absolvenților. Cursul festiv a debutat prin cuvântul Părintelui Decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, care a salutat prezența oaspeților și a adresat un cuvânt de felicitare și de responsabilizare a absolvenților acestei promoții în asumarea mărturisirii lui Hristos în lumea de astăzi.

A urmat susținerea ultimului curs de către Pr. Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr, îndrumătorul de an al promoției 2018-2022, curs intitulat: Propovăduirea cuvântului, dimensiune esenţială a slujirii preoţeşti. A urmat apoi mesajul emoţionant al Rectorului Universității „Aurel Vlaicu”, adresat absolvenţilor. Festivitatea a continuat prin ceremonia de predare și de primire a Cheii, cu discursurile rostite de către absolventul Alexandru Obrad și a reprezentatului anului III, studentul Dorin Neag, cheia fiind predată de către șeful de promoție, Marius Danciu.

Ceremonia s-a încheiat prin cuvântul de binecuvântare și felicitare adresat absolvenților de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Întâistătătorul eparhiei arădene, care a evidenţiat faptul că Teologia este știință și artă și a amintit făgăduința Mântuitorului Hristos față de Sfântul Apostol Petru: ,,Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri” (Mt. 16, 19).

La sfârşitul festivităţii, Părintele Decan Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a mulțumit conducerii Arhiepiscopiei Aradului şi a Universităţii „Aurel Vlaicu” pentru prezenţa la acest eveniment academic, absolvenţilor, părinţilor şi studenţilor prezenţi la această festivitate, îndemnându-i pe absolvenţi să rămână fideli moştenirii teologice atât de bogate a învăţământului teologic arădean.

Pr. Lect. Univ. Dr. Ioan Lazăr