Misiune liturgic-duhovnicească a Facultății de Teologie din Arad în parohia Cintei

      Comments Off on Misiune liturgic-duhovnicească a Facultății de Teologie din Arad în parohia Cintei

La invitația părintelui paroh Nicu Breda, de la Parohia Ortodoxă Română Cintei, părintele profesor Caius Cuțaru, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul  Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a participat în seara zilei de sâmbătă, 9 aprilie 2022, la slujba Vecerniei oficiată în biserica parohială, ca o încheiere a săptămânii duhovnicești începută în duminica anteriorară.

În cuvântul de învățătură, părintele Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru a subliniat câteva aspecte ale Evangheliei zilei din Duminica a V-a din Postul Mare, vorbind despre celei trei vestiri făcute de Mântuitorul Iisus Hristos despre Patimile, moartea și Învierea Sa. Părintele profesor a insistat asupra contextului în care Mântuitorul a făcut fiecare vestire a Patimilor și Învierii Sale Sfinților Apostoli. Dacă cea dintâi a făcut-o pe când se afla în Cezareea lui Filip, în contextul convorbirii cu Sfinții Apostoli: „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?” (Matei 16, 13), când Apostolul Petru Îl mărturisește, spunând: „Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Matei 16, 16), tot el este cel care-l mustră pe Domnul după cea dintâi vestire, arătând prin aceasta că nu a înțeles mobilul jertfei Domnului: dragostea desăvârșită a lui Dumnezeu pentru oameni, dar nici efectele jertfei: izbăvirea oamenilor de sub blestem și din robia diavolului, a păcatului și a morții și dobândirea vieții veșnice. Cea de-a doua vestire o va face după Schimbarea la Față în Muntele Tabor, când le provoacă Apostolilor mare întristare (Matei 17, 22-23), iar cea de-a treia, cu care începe Evanghelia Duminicii a V-a, când doi dintre ucenici: Ioan și Iacob îi cer locruri de cinste în Împărăția Sa, neînțelegând nici de această dată în ce constă Împărăția lui Dumnezeu pe care Hristos Domnul o va inaugura pe pământ, una care nu se va guverna după regulile stăpânirilor pământești, ci în care va domni primatul slujirii.

La finalul slujbei, părintele paroh a mulțumit celor de față pentru participare, arătând faptul că prezența părintelui profesor marchează un alt prilej de omagiere a Bicentenarului Teologiei arădene.

Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru