Simpozion studențesc-masteral la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Simpozion studențesc-masteral la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat în zilele de 20-21 septembrie 2021, un simpozion național studențesc-masteral. Simpozionul se desfășoară sub genericul Provocările Bisericii în mediul online. Tipologii pastorale și atitudini misionare. Manifestarea academică are loc sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, printr-un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale.

Lucrările simpozionului s-au deschis la ora 9.30, în aula Facultății de Teologie. La deschiderea festivă au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, profesori, studenți și masteranzi ai Facultății de Teologie din Arad, precum și studenți și masteranzi de la facultățile de teologie din țară, invitați la această manifestare.

În deschiderea manifestării Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților și participanților, subliniind că: „Aceste evenimente științifice studenţeşti, care sunt deja integrate într-o tradiţie care se actualizează anual, ilustrează faptul că: a) la Arad nu despărţim formarea studenţilor, masteranzilor şi, mai ales a doctoranzilor, de cercetarea ştiinţifică, de problematizarea şi identificarea răspunsurilor pastoral-misionare ale Bisericii la provocările lumii actuale; b) că încercăm să creăm un ambient academic al dezbaterilor şi schimbului de idei teologice între studenţii din toate Facultăţile de Teologie din Patriarhia Română; c) că încercăm să deschidem tot mai mult pregătirea ştiinţifică a doctoranzilor spre contactul cu alţi doctoranzi din alte Facultăţi de Teologie din ţară şi străinătate”

A urmat cuvântul Doamnei Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”. Din partea studenților și a masteranzilor a vorbit domnul student Alexandru Obrad. În încheierea festivității Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat celor prezenți un cuvânt de salut și de binecuvântare, aducând în discuție pandemia actuală cu provocările și urmările acesteia, precum și grija Bisericii de a întâmpina nevoile păstoriților ei.

Tot în cadrul deschiderii festive a fost lansat și prezentat volumul simpozionului studențesc-masteral organizat de către Facultatea de Teologie din Arad în anul 2020. Volumul întrunește studiile studenților și masteranzilor participanți la simpozionul desfășurat anul trecut, evidențiind, totodată, implicarea Facultății de Teologie din Arad în activitatea de cercetare la nivelul studenților și masteranzilor.

După deschiderea festivă au urmat secțiunile simpozionului incluzând dezbateri, pauze de cafea și concluziile simpozionului.

Manifestarea s-a bucurat de participarea studenților și masteranzilor de la facultățile de teologie din Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Alba Iulia și Oradea.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang