Simpozion Internațional la Școala Doctorală de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Simpozion Internațional la Școala Doctorală de Teologie Ortodoxă din Arad

În zilele de 20-21 septembrie 2021, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat, în premieră, un simpozion internațional al Școlii doctorale de teologie, cu tema Societatea sub asediu. Semnificațiile credinței Bisericii în era pandemiei.

Manifestarea se desfășoară sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, printr-un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale și în colaborare cu Facultatea de Teologie din Atena și cu Academia de Teologie Creștină din Varșovia.

Lucrările simpozionului s-au deschis la ora 9.30, în aula Facultății de Teologie. La deschiderea festivă au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Prof. Univ. Dr. Florentina Munteanu, Directorul Școlii Doctorale Interdisciplinare a UAV Arad, profesori și doctoranzi din cadrul școlii doctorale arădene și de la celelalte școli doctorale de teologie din țară.

În deschiderea manifestării Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților și participanților, subliniind că: „Aceste evenimente științifice studenţeşti, care sunt deja integrate într-o tradiţie care se actualizează anual, ilustrează faptul că: a) la Arad nu despărţim formarea studenţilor, masteranzilor şi, mai ales a doctoranzilor, de cercetarea ştiinţifică, de problematizarea şi identificarea răspunsurilor pastoral-misionare ale Bisericii la provocările lumii actuale; b) că încercăm să creăm un ambient academic al dezbaterilor şi schimbului de idei teologice între studenţii din toate Facultăţile de Teologie din Patriarhia Română; c) că încercăm să deschidem tot mai mult pregătirea ştiinţifică a doctoranzilor spre contactul cu alţi doctoranzi din alte Facultăţi de Teologie din ţară şi străinătate”

A urmat cuvântul Doamnei Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” și al Doamnei Prof. Univ. Dr. Florentina Munteanu, Directorul Școlii Doctorale Interdisciplinare a UAV Arad. Din partea doctoranzilor a vorbit Pr. Drd. Florin Gașpar. În încheierea festivității Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat celor prezenți un cuvânt de salut și de binecuvântare, aducând în discuție pandemia actuală cu provocările și urmările acesteia, precum și grija Bisericii de a întâmpina nevoile păstoriților ei.

Tot în cadrul deschiderii festive a fost lansat și prezentat ultimul număr al revistei doctoranzilor Facultății de Teologie din Arad, Studia Doctoralia.

Prima sesiune a avut loc online și s-a bucurat de intervenția Prof. Univ. Dr. Eirini Christinaki-Glarou de la Facultatea de Teologie din Atena, precum și a Prof. Univ. Dr. Jerzy Ostapczuk de la Academia de Teologie Creștină din Varșovia. După intervenția celor doi profesori a urmat prezentarea referatelor celor patru doctoranzi, participanți la simpozion.

După deschiderea festivă s-au desfășurat secțiunile simpozionului incluzând dezbateri, pauze de cafea și concluziile simpozionului.

Manifestarea s-a bucurat de participarea studenților doctoranzi de la școlile doctorale de teologie din București, Iași, Sibiu, Craiova și Alba-Iulia.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang