Osemintele părintelui profesor Petru Deheleanu și ale celorlalți membri ai familiei sale au fost reînhumate în cimitirul Mănăstirii Hodoș-Bodrog

      Comments Off on Osemintele părintelui profesor Petru Deheleanu și ale celorlalți membri ai familiei sale au fost reînhumate în cimitirul Mănăstirii Hodoș-Bodrog

Rămășițele pământești ale binecunoscutului profesor de teologie dr. Petru Deheleanu (1909-1979), împreună cu cele ale preotesei, înv. Maria Deheleanu (1911-1983) și ale fiului lor,  prof. Marin-Ioan Deheleanu (1943-1999), au fost înhumate azi, 7 mai 2019, în cimitirul Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog. Osemintele defuncților au fost exhumate din cimitirul orășenesc, unde au fost înhumate inițial și aduse la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde au fost întâmpinate de obștea mănăstirească, preoții de la Catedrala Veche, părinții profesori și studenții Facultății de Teologie din Arad.

Slujba de reînhumare a fost săvârșită în cimitirul mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, Pr. Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi și Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector eparhial. La slujba de pomenire au participat și părinții din obștea mănăstirii Bodrog, în frunte cu Protos. Grigorie Timiș, Starețul Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog, preoții slujitori de la Catedrala Veche, părinții profesori și studenții Facultății de Teologie, precum și rude ale familiei Deheleanu.

La sfârșitul rânduielii de reînhumare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de elogiere a celui care a fost „mândria noastră și a acestor locuri”. Ca unul care l-a cunoscut și personal pe marele teolog și slujitor, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat latura lui de mare orator bisericesc, de slujitor în mai multe centre bisericești ale Banatului și Transilvaniei, precum și renumele acestuia pe latura teologică-misionară prin binecunoscutul tratat de sectologie.

A urmat apoi cuvântul părintelui decan, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, care a prezentat o schiță biografică a celui pomenit, operele mai de seamă, importanța și relevanța acestora în teologia românească, precum și principalele direcții ale gândirii sale teologice.

După slujba reînhumării a urmat o masă de pomană oferită de stăreția mănăstirii Hodoș-Bodrog, unde a luat cuvântul Pr. Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi. Preacucernicia sa a prezentat contextul în care au fost aduse și reînhumate osemintele celor amintiți, mulțumind tuturor celor care s-au implicat în acest nobil act de restituire a memoriei celui care a fost preot, teolog și slujitor de marcă al Bisericii și teologiei românești, Dr. Petru Deheleanu și a familiei acestuia.

Amintim că inițiativa și cheltuielile acestui nobil act au fost susținute de Consiliul Parohial al Catedralei Vechi din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și prin osteneala și implicarea părintelui paroh Traian Micoroi.

Binemeritatul act de restituire a avut loc tocmai în anul acesta în care comemorăm 40 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui profesor dr. Petru Deheleanu și în anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang