Prezență a Facultății de Teologie din Arad la aniversarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova

      Comments Off on Prezență a Facultății de Teologie din Arad la aniversarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova

În ziua de 4 octombrie 2017, Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, însoțit de Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu, în calitate de reprezentanți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, au participat la manifestările organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, dedicate aniversării a 25 de ani de existență a acestei instituții, înglobate în cadrul simpozionului internațional intitulat “Facultatea de Teologie: statut academic și misiune eclesială”.

Cei doi reprezentanți și-au prezentat referatele pregătite în fața auditorului prezent. Astfel, Părintele profesor Cristinel Ioja a prezentat tema: Specificul Teologiei ortodoxe în Universitate: metodă, identitate, deschidere dialogică, sfinția sa subliniind aici câteva accente: a). identitatea eclesială a Teologiei; b). Teologia dinamică în interiorul Tradiției; metoda experimental-rațională; c). metoda selectiv-apologetică a Teologiei; d). relevanța Teologiei Ortodoxe între celelalte științe; e). dimensiunea formativ-duhovnicească a Teologiei Ortodoxe.

La rândul său, Părintele Filip Albu a prezentat referatul intitulat: Coordonate ale propovăduirii Evangheliei lui Hristos în contextul academic actual, oferind câteva accente referitoare la oportunitățile și limitele prezenței acestei discipline practice în cadrul disciplinelor teologice predate în sistemul universitar.

În cadrul programului a fost integrată și întrunirea ordinară a Colegiului decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, unde s-au dezbătut probleme curente ale activităților didactice, de cercetare și administrative care se desfășoară în cadrul facultăților de teologie ortodoxă, insistându-se pe respectarea cadrului legislativ și regulamentar-canonic, prin care se consolidează statutul învățământului teologic, atât în cadrul instituției universitare cât și în cadrul Bisericii.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu