Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți de Școlile Teologice din eparhia Aradului

      Comments Off on Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți de Școlile Teologice din eparhia Aradului

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi constituie an de an prilej de aleasă prăznuire pentru școlile teologice din Patriarhia Română. Și în anul acesta Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, împreună cu Seminarul Teologic Ortodox Arad, au cinstit această zi printr-un program liturgic-cultural, în Catedrala Veche din Arad, începând cu ora 8.00, Slujba Utreniei, iar de la ora 9.30 Sfânta Liturghie.

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu PS Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și cadru didactic al Facultății de Teologie din Arad și PS Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinții profesori ai Facultății de Teologie și ai Seminarului Teologic, în frunte cu Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și Pr. Prof. Călin Teuca, Directorul Seminarului Teologic Ortodox Arad.

Cuvântul de învățătură, rostit de ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a evidențiat contextul teologic și politic în care au activat cei trei mari ierarhi ai Bisericii și iradierea ecumenică a învățăturii și activității acestora, influența hotărâtoare în definitivarea dogmelor Sinoadelor Ecumenice. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat legătura istorică și de credință a Sfinților Trei Ierarhi cu Biserica Ortodoxă Română, bine știind că până în ziua de astăzi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poartă titulatura onorifică de „locțiitor la tronului Cezareei Capadociei”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba Parastasului pentru ierarhii, dascălii, ctitorii și ostenitorii școlilor teologice arădene.

La finalul sfintei slujbe Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a adresat cuvânt de mulțumire ierarhilor, asigurându-i de întreaga ascultare și slujire a dascălilor arădeni de teologie, în unitate cu întreaga Biserică. Totodată, a evidențiat semnificația hramului școlilor teologice pentru întreaga comunitate arădeană și pentru unitatea de simțire și gândire ortodoxă românească, reiterând importanța și misiunea Teologiei în Universitate pentru formarea fiecărei generații. În același cuvânt Preacucernicia Sa a vorbit despre importanța cinstirii și omagierii înaintașilor noștri, ai celor care au slujit teologia arădeană, în speță, a Părintelui Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, omagiat printr-un volum de studii și articole, la împlinirea venerabilei vârste de 70 de ani.

Facultatea de Teologie din Arad, sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, a inițiat o colecție intitulată „In Honorem”, dedicată dascălilor de teologie din Arad, ajunși la o vârstă venerabilă și care au slujit catedrei universitare întreaga viață. Cu prilejul sărbătoririi Sf. Trei Ierarhi s-a lansat primul volum al acestei colecții dedicat Părintelui Profesor Dr. Constantin Rus. Volumul a avut ca editori pe Arhim. Lect. Univ. Dr. Casian Rușeț și Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici și a apărut la Editura Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

După cuvântul de deschidere a acestui eveniment cultural, Arhim. Lect. Univ. Dr. Casian Rușeț a prezentat volumul omagial creionând câteva date de referință din activitatea didactică și academică a Părintelui Profesor Dr. Constantin Rus, la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Îndată după aceasta, Părintele Profesor Constantin Rus a luat cuvântul mulțumind ierarhilor și celor ce s-au implicat în tipărirea volumului omagial. Cu emoție și recunoștință a readus în imaginea prezentului etape din parcursul academic și pastoral, la un astfel de moment de bilanț.

La această sărbătoare au participat D-na Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Dl. Dr. Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, studenți teologi, elevi seminariști și un număr mare de credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul reunit al studenților teologi și al elevilor seminariști instruit și condus de Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean și Diac. Prof. Marius Lăscoiu-Martin.

Întreaga manifestare s-a încheiat prin cuvântul ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a mulțumit ierarhilor coliturghisitori, autorităților prezente, familiei Părintelui Constantin Rus, felicitându-l pe cel sărbătorit pentru întreaga activitate și osteneală depuse în slujba catedrei și amvonului, studenților și credincioșilor.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang