Comunitatea academică teologică din Arad transmite mesaj de condoleanțe cu prilejul trecerii la cele veșnice a Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu

      Comments Off on Comunitatea academică teologică din Arad transmite mesaj de condoleanțe cu prilejul trecerii la cele veșnice a Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu

Vestea trecerii la cele veșnice a distinsului Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu a întristat întreaga comunitate academică teologică din Arad, întrucât Sibiul și Aradul au împletit în decursul veacurilor o frumoasa lucrare bisericească și teologică.

Această conlucrare academică teologică a continuat și s-a dezvoltat într-un mod armonios în ultimii ani prin implicarea Părintelui decan Daniel Buda, un teolog cu viziune academică, recunoscut în mediul universitar din țară și străinătate, reprezentant de seama al Bisericii Ortodoxe Române în dialogul intercreștin și în organismele Mișcării Ecumenice, îndeplinind funcții importante în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor.

Cu o pregătire teologică temeinică, dinamic și bine ancorat în problematica teologică actuală, Părintele Profesor Daniel Buda a desfășurat o amplă activitate didactică în țară și străinătate, asumând și finalizând mai multe proiecte pentru dezvoltarea Teologiei ortodoxe. De asemenea, în prestigioasa Facultate de Teologie Ortodoxă de la Sibiu a imprimat o dinamică în ceea ce privește cercetarea științifică și formarea tinerilor teologi pentru un responsabil dialog intercreștin.

A făcut parte din mai multe asociații academice teologice, organizații ecumenice interne și internaționale, fiind coordonator în mai multe proiecte de cercetare. Valoroasa și bogata operă teologică cuprinde repere fundamentale în cercetarea istoriei creștinismului, în Antichitatea târzie, dar și a Mișcării Ecumenice, concretizată în cărți, studii, articole, recenzii, cronici.

Recunoscându-i meritele, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a conferit Părintelui decan Daniel Buda, Medalia și Diploma Universității, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă i-a conferit în anul 2022 Medalia și Diploma Bicentenarului Teologiei arădene, în semn de apreciere pentru promovarea Teologiei în Universitate.

La acest ceas de mare tristețe dar și de nădejde pentru împlinirea făgăduințelor din Sfintele Scripturi pentru cei care cred, trăiesc și mărturisesc credința în Iisus Hristos, profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, transmit condoleanțe familiei și comunității academice teologice din Sibiu și se roagă lui Dumnezeu pentru ca sufletul distinsului preot și profesor Daniel Buda să fie așezat în comuniunea Sfinților, în lumina Învierii lui Hristos și în Împărăția Preasfintei Treimi.

Decan,

Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja