Conferință In Memoriam Roman Ciorogariu la Pecica, jud. Arad

      Comments Off on Conferință In Memoriam Roman Ciorogariu la Pecica, jud. Arad

În ziua de 10 decembrie 2023, la Pecica s-au desfășurat lucrările conferinței „In Memoriam Roman Ciorogariu”, Ediția a II-a.

Manifestarea a avut un caracter cultural-duhovnicesc şi s-a dorit a fi un exercițiu de memorie recuperator, prin aducerea în prim-planul generației de astăzi a personalității emblematice pentru ortodoxia românească transilvăneană a celui ce a fost vlădica Roman – dascăl, jurnalist, lider național și mai presus de toate, primul ierarh al Oradiei Mari, odată cu reîntemeierea Episcopiei Ortodoxe Române din părțile Bihorului în 1920. Evenimentul de la Pecica a fost organizat de către comunitatea ortodoxă reunită prin conlucrarea dintre preoții parohi: Radu Kosztner și Pompiliu Gavra, din partea Oficiilor Parohiale Ortodoxe Române Pecica I și II, alături de instituțiile partenere: Facultatea de Teologie „Ilarion Felea” din cadrul UAV Arad și Centrul European de Studii în Probleme Etnice, Academia  Română, București.

Programul manifestării a debutat cu îndătinatul parastas de obște și tradiționalele colinde susținute de Corul Sf. M. Mc. Gheorghe al Parohiei Pecica II, urmat  de o primă prelegere  susținută de Părintele Lect. Univ. Dr.  Ştefan Negreanu, cu titlul „Cu credință și răbdare”  și o a doua prelegere susținută de cercetătorul Dr. Emanuil-Nicolae Ineoan cu titlul: „Profilul unui ierarh în vremuri dificile: P.S. Roman  Ciorogariu”. Evenimentul, care s-a bucurat de o numeroasă asistență, s-a încheiat cu un frumos concert de colinde susținut de corul de copii al Parohiei Pecica I.

Pr. Radu Kosztner – paroh Pecica I