Misiunea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în Parohia Drauț, Protopopiatul Ineu

      Comments Off on Misiunea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în Parohia Drauț, Protopopiatul Ineu

Prima Duminică a lunii noiembrie, ne regăsește „la loc înalt” pe dealul bisericii, într-un cadrul deosebit, duhovnicesc, în Parohia Drauț, din Protopopiatul Ineu, cu prilejul întrunirii Cercului pastoral-misionar Târnova, coordonat de Pr. Voicu Ivănuț.

Taina Sfântului Maslu a fost săvârșită de un sobor de preoți sub protia: Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, (fiu al satului).

Părintele profesor a rostit un înălțător cuvânt de învățătură, pornind de la cuvintele scripturistice: Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui. (Iacov 5, 14-15), subliniind realitatea suferinței, o bolilor în vremurile pe care le trăim, și care, parcă sunt din ce în ce mai multe și mai grele, și mai trist, tot mai des de la vârste fragede. Dacă suferințele trupești sunt mai evidente, mai ușor de descoperit și de îngrijit, nu aceeași situație e în cazul suferințelor sufletești, mai tainice, mai greu de descoperit și de îngrijit. Realitatea aceasta a suferinței este omniprezentă, încât ne putem întreba retoric: cine nu suferă? Toți avem „un ghimpe”, o durere, fie ea trupească, fie sufletească, de cele mai multe ori împreună. Cu toate acestea, suferința, teologic vorbind, este un test al credinței, al răbdării, al nădejdii, atât pentru cel bolnav și în suferință, cât și pentru cei din preajma bolnavului. La toate aceste încercări, avem sprijin prin credință și rugăciune în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care pogorându-Se cu harul Său peste nevoile noastre, ne vine în ajutor, untdelemnul sfințit fiind mărturie a lucrării harice pentru cei care cu credinţă se vor unge din el: …Însuți, Stăpâne, sfințește untdelemnul acesta, ca să fie celor care se vor unge din el, spre tămăduire și spre izbăvirea de toată patima și întinăciunea trupului și a sufletului și de toată răutatea ” (Taina Sfântului Maslu – Rugăciunea sfințirii untdelemnului).

În încheiere, preotul paroh Robert Tudor a mulțumit Părintelui profesor pentru prezență, slujire și cuvânt, preoților prezenți și credincioșilor pentru osteneala și jertfa lor.

Pr. Marius Lucaciu – parohia Minișel