O nouă promoție de studenți a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

      Comments Off on O nouă promoție de studenți a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

În ziua de 12 iunie 2023, în prima zi a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a avut loc cursul festiv de absolvire, a celei de a 29-a promoții, un eveniment care însumează pe de-o parte cununa de lauri a studenților teologi arădeni, iar pe de altă parte responsabilitatea mărturisirii și a slujirii lui Hristos în Biserică și-n lume.

În dimineața zilei a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Paraclisul universitar al Facultății, de Părintele Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, îndrumătorul promoției de absolvenți, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, Părintele Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu, dar și câțiva părinți absolvenți, deja hirotoniți. Răspunsurile liturgice la strană au fost date de absolvenții acestei promoții.

În continuare, în Aula Facultății de Teologie, a avut loc îndătinatul Curs festiv, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Excelența Sa, Prof. Univ. Dr. Radu Homescu, primul rector al Universității „Aurel Vlaicu”, Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, Părinții Profesori ai Facultății, părinții și rudeniile absolvenților. Cursul festiv a debutat prin cuvântul Părintelui decan, care a salutat prezența oaspeților și a adresat un cuvânt de felicitare și de responsabilizare a absolvenților acestei promoții în asumarea mărturisirii lui Hristos în lumea de astăzi.

Un moment deosebit din cadrul acestui eveniment, a fost reprezentat de conferirea ordinului eparhial „Sfântul Ierarh Sava Brancovici” pentru mireni, darul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, pentru primul rector al Universității „Aurel Vlaicu”, Excelența Sa, Profesorul Radu Homescu, care l-a rându-i, a mulțumit pentru distincția primită. Înaltpreasfinția Sa a rememorat istoria distincției, adică, a vieții și activității Sfântului Mitropolit Sava Brancovici, a cărui înaintași, localnici din Ineu, au reprezentat un atașament deosebit față de pământul și credința strămoșească, fiind un model pentru slujitorii și credincioșii următori.

A urmat susținerea ultimului curs de către Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, îndrumătorul de an al promoției 2019-2023, curs intitulat: Cântarea liturgică, factor fundamental în misia preoțească. A urmat apoi mesajul responsabilizant al Rectorului Universității „Aurel Vlaicu”, adresat absolvenţilor, după care Părintele Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru a strigat „ultimul catalog”. Festivitatea a continuat prin ceremonia de predare și de primire a Cheii, cu discursurile rostite de absolventul Dorin-Ioan Neag și reprezentatul anului III, studentul Casian Câmpean, cheia fiind predată de șeful de promoție, Georgiana Costescu.

Ceremonia s-a încheiat prin cuvântul de binecuvântare și felicitare adresat absolvenților de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Întâistătătorul eparhiei arădene, care a subliniat, între altele, meritul atât al absolvenților dar și al profesorilor, care cu experiența lor au scos meritorii generații întregi, așa cum a dorit dintru început și primul Rector al Universității, domnul Prof. Univ. Dr. Radu Homescu, temeluind o tradiție a științei și vieții Bisericii și Școlii, care să continue pentru totdeauna spre mulțumirea tuturor celor care au contribuit la ea.

La sfârşitul festivităţii, Părintele Decan Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a mulțumit conducerii Arhiepiscopiei Aradului şi a Universităţii „Aurel Vlaicu” pentru prezenţa la acest eveniment academic, absolvenţilor, părinţilor şi studenţilor prezenţi la această festivitate, îndemnându-i pe absolvenţi să rămână fideli moştenirii teologice atât de bogate a învăţământului teologic arădean.

Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean