Lansarea Albumului Paraclisul Facultății de Teologie Ortodox din Arad: Spațiu liturgic-formativ și teologic-cultural

      Comments Off on Lansarea Albumului Paraclisul Facultății de Teologie Ortodox din Arad: Spațiu liturgic-formativ și teologic-cultural

Duminică, 11 decembrie 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, s-a desfășurat un nou eveniment din programul dedicat aniversării Bicentenarului Teologiei arădene – lansare albumului intitulat Paraclisul Facultății de Teologie Ortodox din Arad: spațiu liturgic-formativ si teologic-cultural. Autorii acestui album sunt Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu și Pr. Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu. Editarea s-a făcut sub egida Arhiepiscopiei Aradului.

La manifestare au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, doamna Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad, preoți, studenți ai facultății și credincioși.

În deschidere, părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a salutat participanții, evidențiind următoarele: ,,În apropierea Praznicului Nașterii Domnului, ca un dar către Pruncul Sfânt, dar și ca o mulțumire pentru întărirea ce ne-a venit de Sus, înscriem încă o pagină din serbările dedicate Bicentenarului Teologiei arădene. Toate aceste evenimente, desfășurate în anul acesta, le receptăm ca oportunitate și o responsabilitate a profesorilor și studenților Facultății arădene. Ne exprimăm bucuria unei frumoase conlucrări între instituțiile bisericești și academice arădene, reușind să dăm o bună mărturie despre măreția trecutului, realizările prezentului și nădejdile viitorului”.

În preambulul manifestării, elevii școlii ,,Sfântul Nicolae” din Arad au interpretat un buchet de colinde tradiționale.

Apoi, părintele decan a mulțumit doamnei Rector pentru faptul că Bicentenarul Teologiei Arădene a fost omagiat și la recenta reuniune a Consiliului Național al Rectorilor, care a fost organizat la Universitatea ,,Aurel Vlaicu” din Arad.

Doamna Rector, Ramona Lile a adresat mulțumiri și felicitări colegilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” pentru frumoasele evenimente derulate anul acesta, care au evidențiat, atât în plan local, cât și în cel național și internațional, aportul teologiei arădene la dezvoltarea învățământului academic.

Festivitățile au continuat cu decernarea diplomei și medaliei aniversare unor personalități care au contribuit la promovarea prestigiului învățământului teologic arădean: dl. Andrei Popescu, fiul Pr. Prof. Vintilă Popescu; părinților consilieri ai Arhiepiscopiei Aradului: Pr. Gheorghe Gligor, Pr. Silviu Faur, Protos. Dr. Iustin Popovici, Arhid. Gheorghe Lehaci, Pr. Teodor Pavel, Pr. Dr. Tiberiu Ardelean și Arhid. Emanuel Proniuc. Aceleași distincții le-au fost conferite și celor care au slujit, în trecut, la centrul eparhial arădean, precucernicii părinți: Pr. Traian Micoroi, Pr. Dr. Vasile Pop și Pr. Mircea Bupte.

De asemenea, aceeași distincție i-a fost conferită Arhim. Lect. Univ. Dr. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, pentru frumoasa conlucrare academică. Cu aceeași distincție a fost onorat și ctitorul paraclisului universitar, dl. ing. Constantin Beu.

Prezentarea albumului a fost realizată de către Pr. Conf. Univ. Dr. Ioan Bizău de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În cuvântul său, acesta a surprins mai multe aspecte apreciative la adresa albumului lansat, arătând că acesta se prezintă ca un ,,volum serios, de înaltă cultură teologică, rod al unui efort inteligent, cu limbaj elegant, boieresc. Pentru acest demers academic, felicit pe autori, asociind felicitării întreg corpul Facultății arădene pentru calitatea demersului academic și spiritual-liturgic care se desfășoară aici”.

Autorii albumului Pr. Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu și Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu au adresat cuvinte de mulțumire pentru întregul sprijin arătat și manifestat constant, atât de Arhiepiscopia Aradului, de Rectoratul Universității ,,Aurel Vlaicu”, de Decanatul Facultății de Teologie Ortodoxă. ,,Lucrarea de față apare cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, mulțumind domnișoarei Georgiana Costescu pentru implicarea directă în activitatea de editare a albumului”, a subliniat Părintele profesor Farcașiu.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a arătat că Paraclisul universitar a fost și este o binecuvântare pentru Eparhia Aradului, fiind un spațiu înspre care gravitează cei care caută îndrumare duhovnicească, fie de aici, fie din alte părți ale țării. Totodată, ÎPS Sa i-a mulțumit Părintelui profesor Ioan Bizău pentru prezență și cuvânt, demonstrând, încă odată, vechile legături dintre școlile teologice din Arad și Cluj.

La finalul evenimentului, ca semn de apreciere a contribuției avute în dezvoltarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, ÎPS Părinte Timotei a decernat distincția Arhiepiscopiei Aradului, ,,Crucea Sfântul Sava Brancovici” părinților profesori: Pr. Dr. Constantin Rus, Pr. Dr. Ioan Tulcan, și Pr. Dr. Caius Cuțaru.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu