90 de femei și copii refugiați din Ucraina au participat la slujba Vecerniei la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on 90 de femei și copii refugiați din Ucraina au participat la slujba Vecerniei la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

În seara Duminicii Ortodoxiei, la slujba Vecerniei unită cu Pavecernița cea mică, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad au participat 90 de femei și copii refugiați din Ucraina pe teritoriul țării noastre, și care sunt găzduiți în municipiul nostru. Aceste femei însoțite de copiii lor s-au rugat împreună cu studenții teologi și credincioșii care frecventează slujbele săvârșite la Paraclisul Facultății „pentru pacea a toată lumea”.

După slujba Vecerniei, Părintele Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu, preot slujitor la acest Paraclis le-a adresat un cuvânt de bun venit credincioșilor ortodocși ucraineni, exprimându-și bucuria de a-i avea ca oaspeți la biserica Facultății de Teologie. În continuare, Preacucernicia Sa le-a vorbit pe scurt despre istoria acestui loc de cultură teologică.

De asemenea, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, împreună slujitor la acest paraclis, a exprimat câteva gânduri pentru oaspeții ucraineni în această Duminică a Ortodoxiei, arătând că „Ortodoxia nu poate fi îngrădită de granițele naționale, ea nefiind doar a românilor, a grecilor, a bulgarilor, a sârbilor sau a ucrainenilor. Ortodoxia este universală, ori prin prezența dumneavoastră astăzi în mijlocul nostru ați confirmat cuvântul psalmistului David: „cât este de bine și cât este de frumos să fie frații împreună”. În continuare, Sfinția Sa le-a prezentat oaspeților ucraineni icoana Maicii Domnului Kazanskaia, care a fost așezată în Paraclisul Facultății în cursul săptămânii trecute, pentru a fi un îndemn la rugăciune pentru toți cei care participă la slujbe aici, pentru pacea și liniștea Ucrainei și a poporului ucrainian. Icoana aceasta a fost adusă în incinta Paraclisului de o credincioasă din Arad care o are ca moștenire de familie, de la bunicul ei, preot, care și-a făcut studiile teologice la Cernăuți în perioada dintre cele două războaie mondiale, luând în casa sa icoana Maicii Domnului dintr-o mănăstire ucrainiană unde aceasta era pusă la închinare, pentru a  o salva din calea comuniștilor atei care distrugeau lor tot ce ținea de manifestarea credinței. Acum, Maica Domnului s-a întors în casa ei, pentru a se ruga pentru poporul ucrainian atât de greu încercat în zilele noastre.

În continuare, actrița Georgiana Popan le-a spus copiilor o poveste din folclorul românesc și din spiritualitatea creștină.

Traducerea din limba română, în limba ucraineană a fost făcută de Părintele Diacon Emanuel Proniuc, registrator și arhivar în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, absolvent al Facultății de Teologie din Arad.  

După întâlnirea din biserică, în curtea Facultății, copiii și mamele lor au servit produse culinare românești, pizza, prăjitură și suc, aduse de credincioșii români pentru confrații lor din Ucraina. 

Această seară duhovnicească, dedicată Duminicii Ortodoxiei universale se dorește a fi doar începutul unei strânse colaborări între părinții profesori slujitori de la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad și confrații noștri refugiați din Ucraina, care vor mai poposi în acest locaș de închinare pe întreaga perioadă a șederii lor în orașul nostru.

Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu