Misiunea Facultății de Teologie în Parohia Petriș

      Comments Off on Misiunea Facultății de Teologie în Parohia Petriș

În prima săptămână a Postului Mare a anului 2022, două cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad au fost prezente în misiune duhovnicească în parohia Petriș, Protopopiatul Lipova, la invitația părintelui paroh Ștefan Dimitriu.

Astfel, în ziua de marți, 8 martie, după oficierea slujbei Canonului și a Pavecerniței, părintele profesor Vasile Vlad le-a vorbit credincioșilor despre păcatele strigătoare la cer. Sfinția sa a subliniat, printre altele, faptul că: „e greu de vorbit despre păcat într-o lume și într-un timp în care relativismul moral stăpânește, nemaiexistând un reper moral unic. Pe de altă parte, între păcat și viață există o determinare organică, căci păcatul nu este ceva adăugat vieții, ci ceva prin care eu percep realitatea, încât păcatul repetat, devenit patimă, strâmbă dreapta socoteală a vieții. Tocmai de aceea, perioada Postului Mare este cea care ne ajută să lucrăm la îndreptarea vieții noastre, de la păcat la virtute, întru asemănarea cu Dumnezeu și învierea noastră, spre veșnicie”.

În ziua următoare, la același ceas al serii, în continuarea slujbei îndătinate, părintele lector Filip Albu a poposit în biserica parohiei. În cuvântul de învățătură, acesta a subliniat contextul aniversar al Bicentenarului Teologiei Arădene întru care se desfășoară aceste misiuni duhovnicești ale cadrelor didactice. Mai departe, sfinția sa a explicat stihira Triodului, din prima zi a Postului Mare: „Preacinstitul Post să-l începem cu bucurie, strălucind noi cu razele sfintelor porunci ale lui Hristos, Dumnezeul nostru, care sunt: strălucirea dragostei, fulgerul rugăciunii, sfințenia curăției, tăria bărbăției. Ca să ajungem luminați la Sfânta Înviere, care luminează lumea cu nestricăciunea”.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu