Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Aradului

      Comments Off on Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Aradului

Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, în sala de ședințe din incinta Oficiului Protopopesc din Arad, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale, organul deliberativ suprem pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei.

Lucrările au fost precedate, conform rânduielii statornicite, de slujba de Te-Deum, oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei şi a membrilor Adunării Eparhiale şi Permanenţei Consiliului Eparhial, la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi ai unor instituţii de cultură din Arad.

După aceasta, în cadrul comisiilor, după analizarea Rapoartelor Generale de activitate, au fost elaborate Proiectele de Hotărâri.

În cuvântul rostit la deschiderea  lucrărilor, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preşedintele Adunării Eparhiale, după ce a salutat pe cei prezenţi, a prezentat, într-o retrospectivă sintetică, cele mai importante realizări administrative, cultural-pastorale, sociale şi economice  ale eparhiei care au marcat anul omagial și comemorativ 2021. De asemenea, Chiriarhul arădean a creionat câteva dintre coordonatele pe care se vor axa activităţile eparhiale din anul 2022, în  lumina programului – cadru elaborat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru Anul omagial 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”, în Patriarhia Română.

După citirea mesajelor îndătinate, de fiască ascultare şi conlucrare la întărirea vieţii bisericeşti, transmise din plenul Adunării Eparhiale, Întâistătătorului Bisericii noastre, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului şi a Procesului-Verbal al ultimei şedinţe, au fost citite Proiectele de Hotărâri în plenul Adunării Eparhiale. Proiectele de hotărâri au fost aprobate în unanimitate, devenind astfel acte normative cu aplicabilitate în întreaga eparhie.

Cuvinte de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată de către ierarhii și preoții arădeni în anul trecut, un an al pandemiei de Covid-19, și de propuneri concrete și proiecte pentru viitor, au adresat domnul europarlamentar ing. dr. Gheorghe Falcă și domnul doctor Florinel Cozma.

Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, invitat la acest eveniment, a prezentat în fața ierarhilor arădeni și a venerabililor membri ai Adunării Eparhiale programul Bicentenarului Teologiei Arădene (1822-2022).

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulţumit tuturor membrilor Adunării Eparhiale pentru contribuţia adusă bunei desfăşurări a lucrărilor, cu îndemnul ca cele propuse să devină înfăptuite, spre folosul întregii eparhii.

Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici