Simpozion internațional și interdisciplinar la Facultatea de Teologie din Arad

      Comments Off on Simpozion internațional și interdisciplinar la Facultatea de Teologie din Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a organizat marți, 2 noiembrie 2021, un simpozion internațional și interdisciplinar online, sub genericul „Medicină și Teologie”. Titlul simpozionului se intitulează „Fenomenul morții în era biotehnologiilor”.

Lucrările simpozionului s-au deschis la orele 9.00. La deschiderea simpozionului a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

În deschiderea manifestării Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților și participanților, subliniind importanța dialogului interdisciplinar, precum și noutatea evenimentului. Contextul actual impune discutarea unei astfel de teme, precum moartea, dar și o conlucrare și implicare a științelor medicale și a teologiei. Fenomenul morții devine o realitate care cuprinde întreaga manifestare umană, a mai subliniat Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, de aceea, realitatea cotidiană ne provoacă la o reflectare mai profundă nu doar a fenomenului morții, ci și a antropologiei, în toate aspectele ei. Se dorește o permanentizare a dialogului dintre medicină și teologie concretizată în întâlniri din doi în doi ani, a mai subliniat decanul Facultății de Teologie din Arad.

În încheierea deschiderii online Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat participanților un cuvânt de salut și de binecuvântare, evidențiind importanța desfășurării acestui simpozion pentru întreaga noastră existență, eforturile medicinii și ale teologiei pentru dezbaterea și abordarea unei astfel de teme, mai ales în contextul actual. Legătura dintre teologie și medicină se concretizează și în sfârșitul omului, pentru care se și roagă Biserica la slujbele ei „Sfârșit creștinesc vieții noastre…”. Sfârșitul omului este reprezentativ pentru ceea ce înseamnă personalitatea cuiva, de aici și atenția pentru pregătirea fiecăruia pentru acest moment, pregătire la care trebuie să conlucreze științele medicale, psihologia și teologia. Înaltpreasfinția Sa a mai făcut și o remarcă istorică cu privire la existența unei catedre de „Medicină pastorală”, în cadrul Institutului Teologic din București, inițiată de Patriarhul Iustin, lucru care arată prezența medicinii în conștiința teologiei, permanenta raportare la părerile medicilor. Această catedră a fost ilustrată de către Arhim. Vasile Ciobanu, fost stareț al Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog, din Eparhia Aradului, personalitate recunoscută de lumea medicală, teologică, dar și duhovnicească.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat pe două secțiuni incluzând dezbateri și concluziile întâlnirii.

Această întâlnire academică a reunit profesori de teologie, cadre universitare, medici, cercetători și specialiști în domeniu din țară și din străinătate, din următoarele centre universitare: Basel-Stadt (Elveția), Dortmund (Germania), Praga (Cehia), Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Sibiu și Arad.

Simpozionul este organizat în colaborarea cu Arhiepiscopia Aradului și cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang