Spre sărbătoarea Bicentenarului. Trei ierarhi la deschiderea anului universitar 2021-2022, la Facultatea De Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

      Comments Off on Spre sărbătoarea Bicentenarului. Trei ierarhi la deschiderea anului universitar 2021-2022, la Facultatea De Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

Luni, 4 octombrie 2021 a început un nou an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Festivitățile prilejuite de acest moment au început prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești la Catedrala Veche din Arad, la care a slujit soborul părinților profesori ai Facultății, în frunte cu Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Slujba Dumnezeieștii Liturghii a fost urmată de săvârșirea Tedeumului, la care au participat și Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, precum și Preasfințitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului. La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a adresat un cuvânt celor prezenți, amintind de marea bucurie la care vom fi părtași în acest an universitar, deoarece se vor marca 200 de ani de învățământ teologic la Arad. Acesta a subliniat faptul că: „multiplele evenimente prognozate vor necesita implicarea tuturor pentru buna reușită în realizarea lor. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și pentru prilejul de a fi părtași ai acestei aniversări. Mulțumim și celor doi ierarhi pentru prezența, binecuvântarea și suportul lor.”

Manifestările au continuat în Aula Magna a Facultății de Teologie, în prezența ierarhilor, a conducerii Universității, a părinților profesori și a studenților, masteranzilor și doctoranzilor. Din prezidiu au făcut parte ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu, PS Episcop Lucian Mic și PS Emilian Crișanul, Domnul Ionel Bulbuc, Vicepreședintele Consiliului Județean Arad,  Doamna Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja. Fiecare dintre membrii prezidiului au transmis un mesaj încurajator pentru noul început de an universitar, exprimându-și nădejdea că tinerii teologi care vor învăța şi experimenta Teologia în această prestigioasă instituție de învățământ superior, vor deveni vrednici slujitori ai Sfintelor Altare și mărturisitori ai lui Hristos în lumea de astăzi.

În alocuțiunea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu a arătat că Facultatea de Teologie din Arad a reușit să unească acum și să creeze un pol de referință pentru Teologia din vestul țării, prin prezenta atâtor ierarhi, atât la deschidere cât și ca înnoire a corpului profesoral, între cadrele didactice numărându-se acum ierarhi și profesori din cele trei județe Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Acesta a făcut amintire de hotărârea Sinodului Mitropoliei Banatului în care s-au stabilit responsabilități pentru învățământul teologic din cuprinsul Mitropoliei, mulțumind Eparhiei Caransebeșului pentru deschiderea lor față de cele convenite.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului a mulțumit, cu bucurie, ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu pentru invitația transmisă, de a participa la deschiderea noului an universitar, arătând că: „Prezența noastră se datorează faptului că 40 de studenți din Caransebeș urmează cursurile la Facultatea din Arad”. Privind la chipurile înaintașilor întipărite în tablourile ce împodobesc sala de festivități, Preasfinția Sa a invitat audiența la o lucrare în unitate, din dorința de a întări școala teologică arădeană, precum și învățământul seminarial din Caransebeș. Pentru realizarea acestui deziderat, ierarhul a amintit de recomandarea apostolică: Fă lucrul de evanghelist, slujba ta fă-o deplin!

Domnul Ionel Bulbuc, a transmis mesajul domnului președinte Iustin Cionca, care a salutat inițiativele aniversării bicentenarului școlii teologice arădene, acestea fiind proiectate, în parteneriat cu Consiliul Județean. Pentru ca manifestările să aibă un ecou național, se cere implicarea tuturor forțelor și instituțiilor locale, deoarece Academia Teologică arădeană a reprezentat centrul matricei culturale și spirituale a acestei părți de țară. În finalul cuvântului, Domnul Bulbuc i-a invitat pe toți cei prezenți ca să-i poarte în rugăciune pe toți cei ce trudesc în spitale pentru salvarea de vieți omenești.

Doamna Rector, dr. Ramona Lile și-a exprimat bucuria de putea fi totuși prezenți fizic, chiar și în condițiile de restricții datorate pandemiei, invitându-i pe studenții teologi ca să fie conștienți de faptul că lumea așteaptă și de la ei dorita alinare în fața acestor provocări prezente.

Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a adresat urări de bun venit atât invitaților cat și studenților, mai ales celor din anul întâi care au ales această instituție venerabilă de învățământ teologic. Pornind de pilda semănătorului, citită la slujba de Tedeum, părintele decan a afirmat că această pericopă evanghelică marchează tiparul oricărei lucrări didactice și academice: profesorii sunt semănătorii, iar sufletele și mințile studenților, pământul în care sunt așezate semințele cele vii ale Evangheliei. Acesta a adus apoi un cuvânt de mulțumire Arhiepiscopiei Aradului, ierarhilor arădeni și responsabililor de la centrul eparhial, precum și Conducerii Universității „Aurel Vlaicu” pentru implicarea totală în amplele lucrări  de renovare ce se desfășoară în clădirea facultății: schimbarea geamurilor, înnoirea sistemului de termoficare, precum și a zugrăvelilor interioare, ceea ce conduce către crearea unui ambient cât mai plăcut pentru desfășurarea procesului academic.

Acestora le-a adăugat, la final, și trei recomandări de suflet. În primul rând, pornind de la afirmația evanghelică: că „Secerișul este mult, iar secerătorii sunt puțini”, le-a fost întărită studenților convingerea că există o mare nevoie de slujitori la altarele parohiilor și a catedrelor de religie, atât în eparhia Aradului, cât și în cea a Caransebeșului. În al doilea rând, părintele decan a subliniat marea bucurie pe care Sfântul Sinod al Bisericii noastre o aduce pentru școala teologică arădeană, întrucât patronul ei spiritual, părintele Ilarion Felea este propus pentru canonizare, arătând că: „Acest fapt trebuie să ne responsabilizeze pe toți, ca să fim purtători ai luminii acestei canonizări oriunde”. În al treilea rând, părintele decan i-a asigurat pe toți studenții de faptul că profesorii facultății stau la dispoziția tuturor studenților pentru ca aceștia să-și poată împlini vocația.

Festivitățile s-au încheiat cu o întâlnire informală a decanilor de ani cu studenții, pentru prezentarea câtorva aspecte organizatorice specifice.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu