Studentul Petru-Marian Jompan din anul I Teologie Pastorală a trecut la Domnul

      Comments Off on Studentul Petru-Marian Jompan din anul I Teologie Pastorală a trecut la Domnul

Duminică dimineața am primit copleșitoarea veste a plecării la Domnul într-un mod cu totul neașteptat, într-un tragic accident de mașină a studentului Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, din anul I Teologie Ortodoxă Pastorală. Toți Părinții profesori ai Facultății l-au pomenit la Sfintele Altare ale bisericilor la care slujesc la toate Sfintele Liturghii săvârșite în aceste zile.

La Paraclisul din curtea Așezământului teologic arădean, tânărul teolog Petru Marian a fost pomenit începând de duminică, în fiecare zi la Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul ecteniei pentru cei adormiți, iar joi dimineața, în ziua prohodirii și înmormântării sale, după Dumnezeiasca Liturghie, părinții slujitori ai Paraclisului au săvârșit o panihidă de pomenire, rugându-se Bunului Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-l odihnească în bucuria Împărăției Sale.

Petru-Mihai Jompan va rămâne mereu în inimile și rugăciunile noastre, precum și în pomelnicul profesorilor, studenților și ostenitorilor Școlii teologice arădene, trecuți la Domnul, pomelnic pe care-l citim la toate Sfintele Liturghii săvârșite în Paraclisul din incinta Așezământului teologic arădean.

Petru-Mihai Jompan s-a născut în anul 2001, la data de 8 septembrie, în ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului, în localitatea Teregova din județul Caraș-Severin, Petru-Marian s-a remarcat prin constanță, discreție și fidelitate, asemenea ocrotitorilor săi. După finalizarea Școlii Generale din localitatea natală, Petru-Marian a fost admis la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș în anul 2015.

Pe parcursul celor patru ani de studiu la școala de teologie din Caransebeș, tânărul Petru-Marian s-a remarcat prin naturalețea și constanța vocației de teolog, iubind cu sinceritate Biserica, iubire manifestată prin aportul pe care îl aducea la desfășurarea programului liturgic. În mod cu totul deosebit, pe lângă activitatea de la paraclisul Seminarului Teologic s-a atașat duhovnicește de catedrala episcopală din Caransebeș, unde încă din anul I de seminar participa la slujbele de la sfârșitul săptămânii, fiind primit cu multă dragoste de către slujitorii catedralei, în comunitatea ostenitorilor acestui locaș de cult. După finalizarea studiilor la Caransebeș, în anul 2020 a fost admis la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, unde a dorit să își continue studiile de Teologie Pastorală, în perspectiva slujirii Bisericii ca sacerdot a lui Hristos.

În acest răstimp s-a făcut apreciat de Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, de Părintele ecleziarh al catedralei, precum și de toți slujitorii, prin râvna și răbdarea cu care își împlinea toate ascultările încredințate. A slujit, astfel, ca paraclisier până în ultima zi a vieții, când a plecat după slujba de priveghere de la catedrala episcopală. A fost un tânăr râvnitor, smerit și ascultător atât față de părinți cât și de profesori. Plecarea prematură din această lume a acoperit cu tristețe comunitatea din Episcopia Caransebeșului, care se desparte de un om de nădejde, de un tânăr teolog, care anunța o speranță vie pentru altarele bisericilor noastre.

Dumnezeu să îl ierte și să-i odihnească sufletul în Împărăția Sa!

Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu

Arhim. Lect. Univ. Dr. Casian Rușeț