Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad prezentă la cel de-al 6-lea Simpozion al IAODT, Balamand – Liban

      Comments Off on Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad prezentă la cel de-al 6-lea Simpozion al IAODT, Balamand – Liban

În zilele de 7-10 iunie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, o delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, a participat la lucrările celui de-al 6-lea Simpozion al Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși (IAODT), care s-a desfășurat la Balamand, în Liban. Din delegație au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii,  Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, Vicepreşedinte al Asociaţiei și Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu, în calitate de Secretar al acestei Asociaţii Internaţionale.

Această manifestare s-a desfășurat sub înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, în organizarea Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Ioan Damaschinul din cadrul Universității din Balamand și a Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși. Tema acestei întâlniri a fost înscrisă sub genericul Eshatologia în viziunea Teologiei Ortodoxe.

Amintim faptul că Asociația Internațională a Dogmatiștilor Ortodocși a luat ființă în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad în anul 2007, fiind o platformă de dezbatere și promovare a învățăturii dogmatice a Bisericii Ortodoxe, reunind profesori și cercetători din Bulgaria, Franța, Grecia, Germania, Anglia, Serbia, Liban, Statele Unite ale Americii, Rusia și România. Precedentele întâlniri au avut loc la Arad (2009), Tesalonic (2011), Sofia (2013) și Mănăstirea Caraiman-Bucureşti (2016).

În cadrul acestui Simpozion Părintele profesor Ioan Tulcan a prezentat un referat intitulat Biserica, manifestarea Împărăției lui Dumnezeu pe pământ – o temă majoră pentru Teologia Ortodoxă. Părintele profesor Cristinel Ioja a prezentat referatul Eshatologia în sinteza neo-patristică. Coordonate şi tendinţe. Ambientul academic de la Universitatea din Balamand şi pregătirea solidă a celor implicaţi în dezbatere a creat un eveniment remarcabil al Teologiei Ortodoxe.

În ultima sesiune a manifestării academice a avut loc Adunarea Generală a Asociației, unde a fost apreciată laudativ, de către toți participanții, contribuția Părinților profesori Ioan Tulcan și Cristinel Ioja la înființarea acestei Asociații, precum și la devenirea ei în plan internaţional. Cu această ocazie a fost prezentat și volumul editat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, în acesta fiind reunite studiile precedentului Simpozion Teologic de la Bucureşti-Caraiman.

Mai multe detalii pot fi observate pe site-ul: http://theology.balamand.edu.lb/index.php/local-events/1411-the-international-orthodox-symposium-on-dogmatics-in-balamand

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu – secretar IAODT