Slujire Arhierească în Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad

      Comments Off on Slujire Arhierească în Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad

În Duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, aceasta deoarece, pe data de 21 ianuarie a fiecărui an, îl prăznuim pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, unui dintre ocrotitorii spirituali ai acestui locaş de rugăciune. Ziua aceasta este cu alte cuvinte ziua hramului Paraclisului studenţilor, unde aceştia se pregătesc duhovniceşte  pentru slujirea preoţiei. Chiriarhul a fost înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Ştefan Negreanu, părintele Lucian Farcaşiu, părintele Ioan Lazăr şi arhid. Tiberiu Ardelean, dascăli ai instituţiei teologice arădene.

La momentul potrivit, Înaltpreasfinţia Sa a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Statura desăvârşirii” (cf. citirilor scripturistice ale duminicii: I Tim. 4; Luca 19) după modelul Mântuitorului este cea pe care trebuie să o dobândească creştinul (cf. Efes. 4, 13). Un exemplu în această privinţă este a lui Zaheu din pericopa duminicală. Simbolismul dudului în care s-a suit sa-l vadă pe Mântuitorul dar în care Domnul Însuşi L-a zărit chemându-L spre a-L primi în casa sa lămureşte şi căutarea lui Dumnezeu prin puterea harului, căruia îi răspunde dorinţa îndreptării şi virtuţii, a subliniat Ierarhul arădean.

Răspunsurile liturgice au fost date de către studenţii Facultăţii.

Părintele Ştefan Negreanu a mulţumit Înaltpreasfinţitului pentru dragostea părintească arătată profesorilor, studenţilor şi credincioşilor care se roagă împreună în acest sfânt locaş. Suntem încredinţaţi de faptul că Sfântul Maxim Mărturisitorul aduce prin rugăciunile sale înaintea tronului lui Dumnezeu, un prisos de har şi binecuvântare pentru Facultatea noastră, pentru studenţii ei şi pentru toţi ostenitorii care-i cer sprijinul şi mijlocirea, a mai spus părintele.

La final, Părintele Ştefan l-a felicitat pe Întâistătătorului Eparhiei arădene întrucât în această zi îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Timotei.

Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici